MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Влада хоче стерилізувати українську культуру?

25.04.2013   
Георгій Кобзар

В Україні хочуть скоротити або позбавити фінансування заклади культури, що утримуються за рахунок місцевих та державного бюджетів.

«З метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти», 28.12.2012 р. було видано Указ президента України, яким 2013 рік оголошено Роком дитячої творчості.

А рівно через місяць, мабуть, хибно зрозумівши настанови президента, Міністерство фінансів запропонувало Міністерству культури «оптимізувати» бюджетні витрати на утримання шкіл естетичного та спортивного виховання, бібліотек і закладів культури.


 

Допоки в Україні працюють 1,5 тисячі закладів мистецького типу, 300 тисяч дітей опановують різні види мистецтв, 37 тисяч викладачів допомагають їм у цьому.

Лише у Києві налічується 56 шкіл естетичного виховання, де навчається 22 тисячі дітей, з яких 2 200 – безкоштовно. У середньому кожна з таких київських шкіл «коштує» державі 4 мільйони гривень на рік, ще близько півмільйона складають батьківські внески.

Як зазначила в інтерв’ю «Телеканалу новин «24» академік Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства Неллі Корнієнко, таким чином «влада хоче стерилізувати українську культуру». «Якщо подивитися в цей контекст, на так звану оптимізацію, то ми маємо кримінальну політику, яка маргіналізує все суспільство і Україну як таку», – наголосила мистецтвознавець.

Одна з ініціатив Мінфіну – об’єднати освітні установи, заклади культури, фізкультури і спорту. Проте, у Мінкульті вважають, що таке об’єднання нереальне і навіть абсурдне.

Міністерство культури на вимогу уряду вже створило робочу групу з оптимізації бюджетних установ. На сьогодні ще не відомо, коли відбудеться розгляд цих питань, однак, такі пропозиції вже викликали негативну реакцію суспільства.

Щоправда, міністр культури Леонід Новохатько наразі запевнив, що пропозиції колег з Міністерства фінансів «не є обов’язковими до виконання».

 Поділитися