MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині влада самовільно «викинула» колектив редакції газети із співзасновників

02.06.2013   

Колектив Сахновщинської газети «Колос», що на Харківщині, – обурений поведінкою районної влади. Уже кілька тижнів, як там триває конфлікт. Районна та селищна влада в одноосібному порядку прийняла рішення про зміну статуту та назви газети, а також звільнила головного редактора.

Як зазначає сайт Національної спілки журналістів України, Галина Пархоменко була обрана рішенням колективу на посаду головного редактора Сахновщинської районної газети «Колос» ще в 2005 році, а потім переобрана в 2010 році. У газети було три співзасновники: колектив редакції газети та 2 органи місцевого самоврядування – районна та селищна ради.

– На сесії районної ради, яка відбулася 30 квітня, я мала виступати зі звітом, хоча звітний період ще не минув. Того ж дня, вже на сесії, дізнаюся, що вже понад 10 днів, як редакція стала комунальною організацією «Редакція Сахновщинської районної газети «Колос». Тобто влада в одноосібному порядку змінила статут і викинула колектив зі співзасновників, – розповіла пані Галина.

Власне, вона особисто стала вже в.о. головного редактора нової структури, але дізналася про це майже через два тижні. Звільнили пані Галину нібито за одноразове грубе порушення трудових обов’язків як керівника організації.

– Працювати я мала до 16 травня. Протягом всього цього часу нам постійно перешкоджали. В редакції вимикали світло, ми робили газету вдома. Потім представники районної та селищної влади прийшли в редакцію з новим керівником газети – колишнім співробітником районної ради – і фактично викинули мене з кабінету, – обурюється Галина Пархоменко. – З лікарняного викликали головного бухгалтера. Запропонували проводити аудиторську перевірку, на що вона не погодилася. І ось 21 травня в бухгалтерії було зірвано замки, і з кабінету зникли документи за 2 роки.

Редакція газети «Колос» звернулася до правоохоронних органів та до суду. Утім, як каже пані Галина, справу відразу ж було закрито. А судовий розгляд затягується.

– Це районний суд. І всі розуміють, що рішення приймаються «по дзвінку». Колектив редакції – у відчаї, – зазначила Галина Пархоменко.

Та зауважила: уже 1,5 року газета працювала з прибутками і була самоокупною. Від влади хотіли тільки підписання угод про висвітлення діяльності. Однак коштів на це співзасновники знайти нібито не могли

 Поділитися