MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи можна добитися правосуддя в Україні? Можна: якщо наполегливо і майстерно над цим працювати

18.06.2013   
Центр стратегічного захисту при ХПГ
19 червня 2013 року о 12:00 в Інституті Горшеніна відбудеться круглий стіл на тему «Можно ли добиться правосудия в украинском суде?» Приводом для круглого столу стало виправдання судом першої інстанції Івана Нечипорука. Це друге його виправдання. Перше не було сприйняте нашою судовою системою, і Нечипорук майже 8 років провів за ґратами. Чи стане друге виправдання остаточним?

19 червня 2013 року о 12:00 в Інституті Горшеніна відбудеться круглий стіл на тему «Можно ли добиться правосудия в украинском суде?»

Приводом для круглого столу стало виправдання судом першої інстанції Івана Нечипорука. Це друге його виправдання. Перше не було сприйняте нашою судовою системою, і Нечипорук майже 8 років провів за ґратами. Чи стане друге виправдання остаточним?

Ця справа нічим не відрізнялась від багатьох інших, у яких вироки виносяться на підставі вкрай сумнівних доказів. І тут, як і у сотнях інших справ, доказом були традиційні «добровільні явки з повинною», які людина дає в міліції намагаючись врятувати своє життя, здоров’я, життя та свободу своїх близьких.

Ця справа потонула б у сотнях інших, якби не віра, самовідданість, сміливість та наполегливість самого Івана та його близьких, які не складали рук протягом всіх цих років.

Починаючи з червня 2004 року справу Івана Нечипорука підтримував Центр стратегічного судового захисту Харківської правозахисної групи. Завдяки цій підтримці було подано три послідовні скарги до Європейського суду з прав людини. Врешті решт ця робота призвела до рішення Європейського суду у справі Нечипорука і Йонкало проти України.

Але на цьому адвокати Центру не зупинились і домоглися скасування Верховним Судом України обвинувального вироку щодо Івана Нечипорука. В результаті, справа була спрямована до суду першої інстанції, який і мав виконати свою місію і виконати рішення Європейського суду, а саме – не ґрунтувати вирок на свідченнях, отриманих внаслідок катувань.

Нарешті, суд першої інстанції виправдав Івана Нечипорука. Маємо надію, що вищі суди залишать в силі це рішення, яке є першим прикладом справжнього виконання рішення Європейського суду, що стосується кримінального процесу.

Дуже важливо згадати адвокатів, які представляли Івана Нечипорука протягом цих довгих років. Це Микола Малинковський, Наталя Вагіна, Галина Берегова, які захищали Івана Нечипорука в національних судах; це Аркадий Бущенко, який представляв його у Європейському суді з прав людини та у Верховному Суді України при перегляді за виключними обставинами. Слід також згадати і суддю Хмельницького міськрайонного суду Панасюка, який виніс перший виправдувальний вирок Нечипоруку і який, на жаль, не дожив до підтвердження колегами його правоти.

Центр стратегічного судового захисту щиро вітає Івана із перемогою.

Ми з приємністю відзначаємо, що наші колеги – Тетяна Яблонська, Семен Глузман, Юрій Сухов – змогли вивільнити нам час для роботи з іншими, не менш важливими і важкими, справами і взяли на себе труд популяризувати результати довгої і кропіткої роботи над справою Івана Нечипорука.

Центр стратегічного захисту при Харківській правозахисній групі

 Поділитися