MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Невинувата людина майже 8 років відсиділа за чужий злочин. Хто за це відповість? Інтерв’ю з адвокатом Нечипорука

20.06.2013    джерело: helsinki.org.ua
Інтерв’ю вела Марина Говорухіна

Іван Нечипорук, майже 8 років відсидів за гратами злочин, який не вчиняв. Єдиним доказом його вини були аж 5 явок з повинню, які, як визнав Європейський суд з прав людини, були вибиті з застосуванням катувань. 

Також у злочині звинуватили ще одного «підозрюваного» - Олександра Моцного, доказом вини якого теж стала явка з повинною, здобута за допомогою тортур.

Після рішення Євросуду справа була переглянута і Іван Нечипорук отримав виправдувальний вирок. Тепер він на свободі.

Та хто має понести відповідальність за те, що невинувату людину запроторили за грати? Це запитання я поставила Аркадію Бущенку, виконавчому директору Української Гельсінської спілки з прав людини та адвокату, який представляв інтереси Нечипорука в Європейському суді з прав людини

Аркадію, чи відомо вам, щоб після рішення Європейського суду з прав людини хтось з катів Нечипорука був покараний?

Я не знаю про те, щоб хтось поніс відповідальність серед міліціонерів, які катували. Навпаки, як я знаю, вони зробили досить успішну кар’єру.

А можливо їх зараз притягнути до відповідальності?

Так. Прокуратура має зробити те, що вона досі не зробила – почати розслідування цієї справи (там дуже багато доказів). Так те, що до Нечипорука були застосовані катування, визнано Європейським судом з прав людини. Залишається не дуже важка задача – встановити хто саме це зробив. Коло осіб, які могли це зробити не велике. Крім того, Нечипорук вказує конкретні прізвища та імена. Тому все залежить від бажання прокуратури та базових навичок ведення розслідування її працівниками. Це справа на один місяць. Адже це міжнародне зобов’язання України карати тих, хто катує.

А яку саме відповідальність вони мають понести?

Прокуратура має передати справу до суду та добитися засудження цих міліціонерів.

А як щодо тих прокурорів, які на підставі явки з повинною зробили обвинувальний висновок? Вони ж теж мають бути покарані? Хто має цим зайнятися?

Для цього є Генеральна прокуратура. Адже це достатньо масштабна справа для того, аби Генпрокуратура сама зайнялась її розслідуванням. І дуже імовірно, що будуть підстави, аби притягти до відповідальності і прокурорів, які не розслідували цю справу, за сприяння.

А як щодо суддів апеляційного суду, які засудили до 15 років, Верховного, які цей вирок затвердили? Чи вони прикриються судовою помилкою?

З суддями складніше. Вони дійсно можуть сховатися за судовою помилкою, хоча, насправді, вони просто використали докази, які не можна було використовувати. Те, що визнав Європейський суд, що були використані докази неприпустимі, це не новина для нашої правової системи. Це не можна було робити і за законом, який існував на той час. Просто за допомогою різноманітних логічних маніпуляцій, наші судді закрили очі на те, що докази, отримані за допомогою катувань, були покладені в основу вироку. Просто для того, аби забезпечити обвинувальний вирок. Я також хочу нагадати, що в цій справі був виправдувальний вирок. На жаль той мужній суддя не дожив до цього моменту, коли Нечипорука звільнили.

Питання стосовно Моцного, який не скаржився до Європейського суду. Що буде з ним? Чи зобов’язані державні органи щось зробити відносно нього, аби поновити справедливість?

На жаль, в цьому випадку ніхто не зобов’язаний нічого робити замість Моцного. Все залежить виключно від його позиції. У нього в зв’язку з виправданням Нечипорука (буду сподіватися, що виправдувальний вирок вступить в силу) з’являться серйозні підстави вимагати перегляду справи за ново виявленими обставинами. І я сподіваюсь, що на цей раз він цією можливістю скористається. Адже можливістю звернутися до Європейського суду він чомусь не скористався. Це дійсно нелогічно, що Нечипорук на волі, а Моцний, засуджений за те ж саме, сидить у в’язниці. Коли після рішення Європейського суду був перегляд справи Нечипорука в Верховному суді, один з суддів висловив окрему думку, якою доводить, що в такому випадку має бути відмінено і вирок Моцного. На жаль, цей суддя залишився у меншості.

Щодо матеріальної компенсації Нечипоруку за 7, 5 років за гратами. Якою вона може бути?

Так, він може вимагати таку компенсацію. Складно сказати, якою може бути сума. Адже наші суди не дуже охоче присуджують такі компенсації. Але з тих, що мені відомо, в Харкові людина, відсидівши 6 років по звинуваченню у вбивстві, була виправдана і отримала компенсацію 1 мільйон гривень. Це була рекордна сума.

Тобто, фактично, Нечипорук може претендувати навіть на більшу суму? Він же більше років відсидів?

Саме так

І якщо він звернеться за компенсацією, її будемо платити ми, платники податків?

Я думаю що ми зі своєї кишені за це заплатимо. Хоча, якщо Генеральна прокуратура серйозно поставиться до цієї справи, то вона може ініціювати  стягнення з тих органів, які спричинили збиток і стали причиною виплати. Також це може зробити і Держказначейство. Але не у всіх випадках можна буде знайти винних, я сумніваюсь що з судей зможуть стягнути ці гроші.

А чи можна сказати, що чим довше сидить Моцний, тим більшою стає сума імовірної компенсації в разі його звільнення? І знов за наш рахунок?

Звісно!

18.06.2013

 Поділитися