MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд виніс рішення на користь раніше судимого наркозалежного через недоведену вину

21.06.2013   
Олена Карась
Адвокат ХПГ зміг домогтися судового рішення, яке багатьом спеціалістам, і навіть не спеціалістам, може здатися фантастичним. Раніше судимий наркозалежний харків’янин був спійманий за збутом метамфетаміну, причому контрольну закупку робили в присутності свідка міліціонера. Здавалося б судовий вирок тут буде однозначним.
Адвокат ХПГ зміг домогтися судового рішення, яке багатьом спеціалістам, і навіть не спеціалістам, може здатися фантастичним. Раніше судимий наркозалежний харків’янин був спійманий за збутом метамфетаміну, причому контрольну закупку робили в присутності свідка міліціонера. Здавалося б судовий вирок тут буде однозначним – збут наркотиків, повторно (ст. 309-2 КК). Однак завдяки адвокату Олександру Бишкову обвинувачений за рішенням суду зараз перебуває на волі. Вирок суду можна прочитати тут http://reyestr.court.gov.ua/Review/31436660 У кримінальній справі з обвинуваченням за збут особливо небезпечної психотропної речовини адвокат Бишков зміг переконати суд у недоведеності обвинувачення. При тому у справі було проведено оформлену належним чином оперативну закупівлю метамфетаміну, за результатами якої були складені і приєднані до матеріалів справи протоколи. Однак суд прийняв до уваги той факт, що свідки в справі включно з міліціонером, зараз підозрюються в скоєнні злочину і утримуються в СІЗО. А також те, що жоден свідок не з’явився в суд. Суд також не взяв до уваги зізнання підсудного під час досудового слідства, які, за словами обвинуваченого, той дав під тиском працівників міліції. Суд призначив прокурорську перевірку фактів тиску на підсудного з боку міліції, однак прокуратура не повідомила про жодні результати такої перевірки. Особливо варто уваги те, що суд у вироку послався на практику Європейського суду з прав людини та не став ґрунтувати його на письмових показаннях свідків, даних ними під час досудового слідства. Таким чином, суд надав перевагу усним показанням підсудного в суді письмовим показанням чотирьох свідків обвинувачення (!!!), та витлумачив всі сумніви у вчиненні ним збуту психотропної речовини на його користь. В ході провадження у справі за клопотанням адвоката підсудному був змінений запобіжний захід із взяття під варту на підписку про невиїзд, а по закінчення розгляду справи було призначено покарання з іспитовим строком. Довідка: Олександр Бишков є одним з юристів Мережі правової допомоги хворим на ВІЛ та наркозалежним. Метою проекту Харківської Правозахисної Групи «Забезпечення захисту прав людини вразливих груп населення силами всеукраїнської мережі правової допомоги» (який здійснюється за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження») є надання своєчасної, доступної, кваліфікованої та якісної юридичної допомоги у захисті прав осіб, які вживають наркотики, пацієнтів ЗПТ та людей, які живуть з ВІЛ/СНІД силами всеукраїнської мережі адвокатів та юристів в різних регіонах України. Якщо ви самі потребуєте такої допомоги, або знаєте людей, які живуть із ВІЛ/СНІД, та/або вживають наркотики, та/або є пацієнтами замісної підтримуючої терапії, права яких порушуються та яким потрібна фахова допомога правників, то пишіть [email protected] або дзвоніть до ХПГ 057 7006772.
 Поділитися