MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Законопроект №2876 порушує верховенство права та веде до непрямої експроприації

02.07.2013   
Степан Терновий
На думку радника юридичної компанії Sayenko Kharenko ініціатива українських парламентаріїв, що передбачає непередбачуване підвищення акцизів на пиво, порушує принцип верховенства права і є дискримінаційною по відношенню до закордонних інвесторів.

Аби з’ясувати позиції сторін у резонансному пританні про підняття акцизу на пиво, УНІАН провів круглий стіл на тему: «До яких наслідків призведе підвищення акцизу на пиво?», В якому взяли участь виробники, нардепи - автори законопроектів про підвищення акцизу, експерти та юристи.

Цікаву позицію висловила радник юридичної компанії Sayenko Kharenko Наталія Нікольська. Вона наголосила:


«Підхід законопроекту про підвищення акцизів на пиво (№ 2876) порушує принцип верховенства права, в тому числі принцип правової визначеності, який говорить про те, що учасники відповідних правовідносин повинні мати можливість заздалегідь планувати свою бізнес-діяльність. Ні для кого не секрет, що всі компанії планують свою діяльність на певні періоди вперед. І, звичайно ж, зміна підходів у акцизної політики посеред фінансового року однозначно позначаться на результатах компаній»

Також вона передбачила, що у випадкові ухвалення законопроекту будуть порушені права іноземних інвесторів, яких в пивній галузі чимало і з якими Україна підписала угоди про захист іноземних інвестицій. Якщо акциз буде підвищений, і пивовари внаслідок цього дійсно зазнають серйозних збитків, то виробники сміливо можуть звертатися до арбітражного суду.

Законопроект №2876 має усі шанси бути ухваленим на останньому пленарному засідання поточної сесії Верховної Ради України і стати ще одним прикладом того, як порушення прав людини, нехтування верховенством права може призвести до значних збитків для держвави, а від так,-- і для кожного з нас.

За матеріалами УНІАН.

 Поділитися