MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Мамо, мене тут кончають"

12.07.2013    джерело: molbuk.ua
Степан Терновий
Такий SMS встиг відправити хлопець, якого катували в міліції на Сокирянщині.

Хлопець, якого били в міліції, встиг відправити смс:


Закрита травма нирки, забій грудної клітини та передньої черевної стінки - це ще не весь діагноз 19-річного Івана Ткачука, якого в Сокирянах побили міліціонери.

Під час допиту в районному відділку міліції правоохоронці вдалися до насильницьких методів - змушували у нього давати свідчення проти себе.

П’ятьох міліціонерів звільнили - за дискредитацію звання. А яку вони нестимуть відповідальність за це, вирішить суд.

"Я ж не брав гроші. Чому я маю зізнаватися?"

У мешканки села Білоусівка на Сокирянщині ще у червні обікрали хату. Міліція запідозрила у вчиненні злочину двох сусідів-юнаків. Під час допиту одного з них, 19-річного Івана ТКАЧУКА правоохоронці жорстоко побили.

Хронологію подій кореспонденту "МБ" переповіла його мати, 51-річна Надія ТКАЧУК.

- 19 червня моєму синові та племіннику зателефонували з райвідділу міліції, - каже жінка. - Запропонували приїхати, щоби зняти відбитки пальців, бо в сусідки вкрали 1500 гривень. На той момент вони були в лісі - міліціонери під’їхали до них. Племінник сів з ними й поїхав. А син взяв мотоблок і поїхав додому. Залишив його вдома й поїхав до міліції. 

В той момент я була в Чернівцях. Він телефонує: "Мамо, мене забирають у міліцію. У тітки Галі обікрали хату, треба дати пояснення". Сказала йому:"Добре, йди". Приїхала в село. В 16.00 його не було. Через годину - знову. Сідаю і їду. Вони сиділи на лавочці під відділом. "Чекаємо - нема слідчого, бо ще не повернувся з Чернівців", - сказали хлопці. Виявляється, у них вже взяли відбитки пальців, сфотографували - наче злочинців.
 

Хлопець, якого били в міліції, встиг відправити смс:



Я тоді піднялася нагору, зайшла до слідчого. Запитала, чого так довго хлопців тримають. Він відповів: "Нам сказали, що ваша дитина взяла гроші". Потім подзвонив до чергового внизу і сказав, аби син піднявся нагору. Син прийшов, а міліціонер каже: "Давай, Ваня, зізнайся. Якщо ти взяв гроші, то давай їх повернемо". Син відповів: "Я ж не брав гроші. Чому я маю зізнаватися?". Тоді слідчий сказав мені: "Поїдьте з сином додому, поговоріть з ним. А вранці приїдете і він хай дасть пояснення".

Ми так і зробили. Вранці, приблизно о 9.00 син з племінником зайшли до райвідділу. А я залишилася під відділком - не показувалась, що я є. 10 година, 11, 12 - не виходили вони. Згодом отримую смс-повідомлення:"Мамо, мене тут кончають". Я заходжу до будівлі, запитую: "Де мій син? Куди викликали його?". Черговий відповів, що не знає, де. Довго сперечалася з міліцією. Потім вирішила зайти до начальника карного розшуку. Мені сказав черговий: "Дайте паспорт!" Дала документи і піднялася на третій поверх. Заходжу - а начальник уже був у своєму кабінеті. Сказав, що мій син вийде через 15 хвилин. Пройшло цілих 20 хвилин, але син не виходив. Весь цей час ходила коридором. Зупинилась біля 32 кабінету й почула розмову, як слідчий каже моєму синові, щоби він писав розписку. Той каже: "Я не буду писати". Міліціонер відповів: "Я тобі продиктую: "Я такий-то, претензій до правоохоронних органів не маю". Як не напишеш - я тебе не випущу". Він написав, і сина випустили приблизно о 14.00. Побачила його - він був побитий, на ноги ставати не міг. Коли він спускався з третього поверху, я почала його фотографувати. Чергова при вході заявила, що я не маю права фотографувати. "Я не вас фотографую, а сина свого", - відповіла я їй.
 

Хлопець, якого били в міліції, встиг відправити смс:



"Син не міг нормально взутися"

Коли вийшли на подвір’я, поблизу машини дитині стає погано. Він блював, а згодом втратив свідомість. Я сама медик, тож привела сина до тями, залишила в машині, а сама пішла знову до міліції. Кажу: "Дайте мені направлення на експертизу", але вони не хотіли мені давати. Сиділа там від 14.00 до 16.30. Вони побачили, що я не здамся - сказали написати заяву.

Коли сина били, він зробив 15-хвилинний запис на диктофон телефону - як вони його опитували, як били. Цей запис заслухав прокурор. Показала йому фото п’яток, які були побиті. Син не міг нормально взутися.

Вдома дитині стало гірше - тож ми поїхали до лікарні швидкої допомоги в Чернівці. Ось позавчора Івана виписали…

У міліції не кажуть, чи правоохоронці били юнака - посилаються на таємницю слідства. "Їх звільнили за дискредитацію звання рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ та порушення ряду відомчих наказів", - повідомив керівник управління кадрового забезпечення УМВС в області Володимир МАЦЬО. 

Які саме порушення були, правоохоронці не розголошують.

Справу про побиття хлопця розслідує прокуратура області.

 Поділитися