MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Останнім часом на Харківщині винесено 30 судових вироків відносно правоохоронців

14.07.2013   
Георгій Кобзар
За наслідками судових розглядів протягом останніх 1,5 років винесено 30 вироків стосовно правоохоронців (з них – 19 міліціонерів).

Як повідомляє офіційний сайт Харківської облдержадміністрації, у 2012 році було завершено розслідування та направлено до суду 46 кримінальних справ відносно працівників правоохоронних органів. З них 32 – стосовно співробітників органів МВС.

Цього року суди розпочали розгляд ще 33 кримінальних проваджень стосовно співробітників «силових структур», з них 20 – відносно працівників МВС.

За наслідками судових розглядів протягом останніх 1,5 років винесено 30 вироків стосовно правоохоронців (з них – 19 міліціонерів).

Так, у червні 2013 року набув чинності вирок Київського районного суду Харкова, яким 3-х працівників міліції визнано винними за ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством) Кримінального кодексу України.

Цей вирок винесено за резонансною справою, що сталася у березні 2011 року, коли оперуповноважений одного з райвідділів Харкова та його помічник затримали 2-х чоловіків, доправили до облуправління МВС та побили. Після чого, щоб приховати злочин, міліціонери вивели одного з побитих за межі будівлі облуправління та залишили у парку на лавці. Потерпілий помер у лікарні від внутрішньо-черепного крововиливу. Суд призначив двом вже колишнім міліціонерам покарання у вигляді 4-х років ув’язнення, ще одному – 8 років. Всіх їх позбавили права обіймати посади в органах внутрішніх справ.

Крім того, слідчого одного з районних відділів міліції засуджено до 6 років позбавлення волі за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 (одержання хабара) КК України. Зазначений співробітник міліції отримав від жінки 5,5 тис. грн. неправомірної вигоди за непритягнення її синів до кримінальної відповідальності. Окрім того, його позбавлено права обіймати посади у правоохоронних органах терміном на 3 роки та спеціального звання.

Отримав законне покарання і нетверезий працівник міліції, який, перебуваючи за кермом автомобіля, в’їхав у дерево. Внаслідок дорожньої пригоди один з його пасажирів загинув, ще два – отримали тілесні ушкодження. Крапку у справі поставив апеляційний суд області, призначивши покарання у вигляді 5 років позбавлення волі за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого – за ч. 2 ст. 286 КК України.

Розслідування 20 кримінальних проваджень стосовно правоохоронців закінчено вже за вимогами нового КПК, що набрав чинності 19 листопада 2012 року. Зараз усі вони розглядаються судами. Слід зазначити, що окремі справи розслідувались не більше місяця.

Так, відділом з розслідування корупційних кримінальних правопорушень прокуратури області протягом 3 місяців зібрані усі необхідні для судового розгляду докази та матеріали за підозрою 3 осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 15, пп. 3, 6, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), ч. 4 ст. 187 (розбій) КК України.

За інформацією прокуратури, старший оперуповноважений сектору карного розшуку одного з районних відділів міліції в Харківській області у лютому 2013 року організував озброєну банду. До злочинної діяльності він залучив 2-х місцевих мешканців. Злочинці планували викрасти підприємця з метою заволодіння його грошовими коштами, майном, та планували потім, щоб «замести сліди», вбити свою жертву.

При цьому працівник міліції взявся й «вирішити питання» щодо перешкоджання розслідуванню та розкриттю вчинюваних бандою злочинів, надання інформації про хід досудового слідства. Наразі всім учасникам озброєної банди обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Обвинувальний акт у справі направлено до суду.

На даний час у провадженні слідчих органів прокуратури Харківської області перебуває 12 кримінальних проваджень стосовно працівників органів внутрішніх справ, у яких 10 особам оголошено про підозру у скоєнні злочину…

Показово, що інформацію про кримінальні провадження стосовно працівників правоохоронних органів Харківська облдержадміністрація отримала за дорученням губернатора у «відповідь на свій запит» від прес-служби прокуратури області. Ймовірно, під впливом подій у Врадіївці згори поступила команда терміново продемонструвати народові, що з «перевертнями у погонах» постійно й неухильно боролися й боротимуться.

Щоправда, «правоохоронців», які замість охорони права, своє перебування в лавах «державного озброєного органу виконавчої влади» використовують задля власного прискореного збагачення незаконним шляхом, не меншає. Вочевидь, є сенс не тільки нарощувати показники з викриття злочинців-міліціонерів, а змінювати ситуацію на системному рівні, аби таких значно вбавилося.

 Поділитися