MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сноудена пропонують номінувати на Нобелівську премію миру

15.07.2013   
Член Королівської академії наук Швеції вважає, що Сноуден допоміг зробити світ кращим і безпечнішим, адже «пролив світло на програму, що проводиться з порушенням національного законодавства і міжнародних угод».

Як повідомляє британська газета Daily Mail, член Королівської академії наук Швеції, професор соціології університету Умео Стефан Сваллфорс рекомендував висунути кандидатом на отримання Нобелівської премії миру колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, котрий оприлюднив інформацію про програми стеження американських спецслужб.

Про це йдеться у відкритому листі Сваллфорса, адресованого членам Норвезького Нобелівського комітету: «Я вважаю, що в 2013 році Премією Миру має бути нагороджено громадянина США Едварда Сноудена. Едвард Сноуден героїчними зусиллями, ціною великої шкоди власним інтересам розкрив існування і масштаб стеження в електронній сфері та сфері комунікацій, яке веде уряд США у всьому світі», – зазначається в листі.

На думку професора, Сноуден допоміг зробити світ кращим і безпечнішим, адже «пролив світло на програму, що проводиться з порушенням національного законодавства і міжнародних угод».

Проте, професор зазначив, що до кінця не вірить у те, що цьому номінантові дістанеться висока нагорода.

Ім’я Сноудена навіть не зможе потрапити до списку на отримання Нобелівської премії миру цього року, оскільки їх закрито 1 лютого. Щоправда, колишнього співробітника ЦРУ може бути включено до списку претендентів на 2014 рік.

Нагадаємо, Едвард Сноуден переслідується американською владою за розкриття інформації про секретні програми електронного стеження за американцями й іноземцями по всьому світу.

З 23 червня американець перебуває в транзитній зоні московського аеропорту «Шереметьєво», куди прилетів із Гонконгу. Вийти або відлетіти звідти він не може, оскільки уряд США анулював його паспорт.

Сноуден звернувся до влади 27 країн із проханням про надання політичного притулку. У більшості випадків йому відмовили. Позитивно відповіли латиноамериканські країни, в яких досить напружені відносини із США – Болівія, Венесуела та Нікарагуа.

Російська влада погодилася надати утікачеві притулок тільки з тією умовою, що він припинить вести діяльність, що завдає шкоди інтересам США. До речі, раніше з пропозицією висунути кандидатуру Сноудена на Нобелівську премію виступив депутат Державної думи Росії Олександр Сидякин. Дану ініціативу навіть підтримали деякі колеги депутата. 

 Поділитися