MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Схід та Північ України вимирають

17.07.2013   
Найбільш гострою демографічна ситуація є в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Харківській, Чернігівській та Полтавській областях. Рівень смертності в цих регіонах перевищує рівень народжуваності в середньому вдвічі.

Кількість українців за роки незалежності скоротилася з 52 до 45,5 млн. осіб. І щорічно населення України зменшується приблизно на 500 тис. чоловік. За даними Державної служби статистики, на 1 травня 2013 чисельність населення України складала 45 млн. 495 тис, а вже на 1 червня – 45 млн. 480 тис.

Як повідомляє «Незалежне бюро новин», з 1993 року в Україні був тільки один випадок, коли населення країни збільшилося – у вересні 2012 року був зафіксований приріст на… 0,0002%, або на 1 тис. осіб порівняно з попереднім місяцем.

Різке падіння народжуваності в Україні почалося на початку 90-х років і тривало більше десятиліття. З 2005 року стрімке скорочення народжуваності дещо сповільнилося, а в деяких областях виник навіть невеликий «плюс», коли народжуваність нарешті перевищила показники смертності.

Експерти кажуть, що в останні роки народжуваність піднялася до середньоєвропейського рівня і стабілізувалася, і пояснюють це тим, що в середині 2000-х у дітородний вік увійшло покоління 80-х, коли в Українській СРСР народжуваність була одна з найвищих за всі роки існування. Однак демографічна ситуація як і раніше залишається дуже складною.

Повільне, але впевнене збільшення населення в Україні на кінець 2012 року Державна служба статистики зафіксувала в 5 областях: Закарпатській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Чернівецькій. За даними Державного комітету статистики України, в 2012 році в Закарпатській області народилося на 4,1 тис. осіб більше, ніж померло, в Рівненській – на 4 тис., у Волинській – на 1,5 тис., в Івано-Франківській – на 300 осіб , а в Чернівецькій – на 217 осіб. Найкращою виявилася демографічна ситуація в Рівненській області, коефіцієнт приросту населення в якій склав 3,5 на 1000 чоловік

Ментальний фактор разом з екологічним і соціально-економічним зумовлюють також велику тривалість життя на Заході України.

Найбільш гострою демографічна ситуація є в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Харківській, Чернігівській та Полтавській областях. Рівень смертності в цих регіонах перевищує рівень народжуваності в середньому вдвічі. За даними Державного комітету статистики, в 2012 році населення Донецької області скоротилося більш ніж на 27 тис. осіб, Дніпропетровської і Луганської – більш ніж на 14 тис., Харківської – майже на 13 тис., а Чернігівської та Полтавської областей – майже на 10 тис. чоловік.

Критичне зниження кількості населення в Східних областях країни експерти частково пояснюють специфікою регіону: міста Донбасу виникли завдяки активному розвитку промисловості, і тепер, коли шахти і заводи масово закриваються, люди їдуть звідти.

Низький рівень народжуваності на Сході України обумовлений також тим, що населення регіону – в основному міські жителі, які через низку соціально-економічних причин традиційно народжують менше дітей, ніж сільські.

Окреме місце займає Чернігівська область. Торік коефіцієнт приросту населення в ній склав мінус 9,2 на 1000 чоловік і опинився найнижчим у країні.

Згідно з результатами звіту ООН про стан міст світу за 2012 – 2013 рік, оприлюдненому в жовтні 2012 року, Київ – єдине українське місто з позитивним показником динаміки зростання населення. Тільки за офіційною статистикою, в 2012 році до Києва приїхали 35 тис. іноземців і 52 тис. українців з усієї країни.

Дніпропетровськ посів перше місце в світі в рейтингу міст, у яких найшвидше зменшується кількість населення. ООН прогнозує, що кількість жителів української столиці зросте майже на 100 тис. до 2025 року і становитиме 2,920 млн. чоловік, а населення Дніпропетровська вже до 2025 року скоротитися майже на 17% і складе 967 тисяч чоловік (зараз 1,16 млн.). Крім того, у топ-28 міст світу з найбільшим темпом вимирання потрапили ще 4 українських міста: Донецьк, Запоріжжя, Харків та Одеса.

Прогнози ООН щодо всієї України також невтішні. Відділ економічних і соціальних досліджень організації прогнозує скорочення населення в Україні до 2050 року до 33 мільйонів, а українські експерти – до 36 мільйонів чоловік.

Світовий банк також висловив стурбованість з приводу демографічної ситуації в Україні. Згідно зі звітом СБ, який був опублікований у жовтні 2012 року, в Україні катастрофічно скорочується кількість платників податків і збільшується кількість пенсіонерів. Експерти банку відзначають, що, враховуючи втрату працездатного українського населення через низьку народжуваність, а також через масову еміграцію в інші країни, скоро нікому буде працювати.

Світовий банк наводить дані про те, що з України щорічно виїжджають близько 80 тисяч осіб, а всередині України не вистачає робочої сили.

Експерти вважають, що для запобігання демографічної кризи, необхідно, щоб українки народжували як мінімум по 2-3 дітей.

 Поділитися