MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мін’юст визнав, що коштів для виплат за рішеннями ЄСПЛ не вистачає

30.07.2013   
Георгій Кобзар
В Україні виникла серйозна проблема з виконання рішень Європейського суду з прав людини. Якщо раніше це стосувалося лише визнаних за необхідне змін до законодавчої та нормативної бази, то тепер і з виплатою грошових компенсацій виникли затримки.

Україна зараз не виплачує компенсації, встановлені Європейським судом з прав людини (ЄСПЛ), – низка позивачів, які ще взимку виграли справи проти держави, досі не отримали грошей, пише «КомерсантЪ-Україна».

Як зазначає видання, раніше у держави не було проблем такого характеру. Однак на початку року проти України було винесено кілька рішень ЄСПЛ за сотнями схожих справ щодо невиконання державою рішень національних судів. Київ мав три місяці, аби сплатити компенсації, але державі не вдалося вкластися в цей термін.

«КомерсантЪ» зазначає, що в Мін’юсті спочатку відмовлялися визнати наявність проблеми, проте потім вирішили відкоригувати позицію і визнали, що існує кредиторська заборгованість у розмірі 14,2 млн. грн.

«У зв’язку з тим, що в нинішньому році ЄСПЛ прийняті рішення зі значними сумами компенсації, що не могло бути враховано при бюджетному плануванні на 2013 рік, коштів, що надходять на рахунок Мін’юсту, не вистачає для виплат за рішеннями ЄСПЛ», – повідомила прес-служба відомства.

З початку 2013 р. за цією статтею виплачено 39,4 млн. грн., стверджують у міністерстві. Всього на виплати за рішеннями суду в держбюджеті на поточний рік передбачено 84,4 млн. грн. У міністерстві запевняють, що зможуть погасити борги до кінця року.

Щоправда, урядовий уповноважений з питань ЄСПЛ Назарій Кульчицький не зміг повідомити про конкретні терміни погашення боргу. «Наразі державні органи вживають заходів для виконання рішень ЄСПЛ. У разі несвоєчасної виплати відшкодування буде нарахована пеня», – цитує видання частину з його листа.

Дійсно, така санкція як пеня регламентована правилами ЄСПЛ, однак в українських умовах її розмір не стимулює державу скорочувати заборгованість, адже розмір пені перебуває на рівні граничної кредитної ставки Європейського центробанку плюс 3 процентних пункти, тобто 4%. Це істотно менше, ніж витрачає Україна при виході на міжнародний ринок позик.

Низка компаній, що не отримали від держави компенсацій, виграних за позовами до ЄСПЛ, подали до Ради Європи (РЄ) скаргу на Україну. У Комітеті міністрів (КМ) РЄ запевняють, що знають про існування певних проблем…

Ситуація з виплатою компенсацій може погіршитися ще більше після прийнятого минулого тижня рішення ЄСПЛ у справі «Агрокомплекс проти України». Державу зобов’язали заплатити компанії 27 млн. євро, що не має прецедентів в українській практиці. Це рекордна сума, вона втричі перевищує передбачені річним бюджетом України кошти для виплати всіх компенсацій, які присуджуються ЄСПЛ, та є другою за розміром з будь-коли присуджених Євросудом.

У Мін’юсті мають намір оскаржити дане рішення у Великій палаті ЄСПЛ. «Уряд не згоден з тим, як суд визначив суму, що підлягає виплаті компанії-заявнику, тому було вирішено клопотати перед ЄСПЛ про перегляд рішення», – заявили у відомстві. Хоча зазвичай Велика палата ЄСПЛ підтверджує рішення, прийняті колегією суддів, однак процедура заперечування дозволяє Україні відстрочити набуття чинності рішення на кілька місяців.

Нагадаємо, Україна, починаючи з 2001 року, виплатила майже 147 мільйонів гривень компенсацій за порушення прав людини – на виконання рішень Страсбурзького суду. Зокрема, у 2011 році було виплачено 25 млн. 21 тис. грн., а у 2012 – 39 млн. 25 тис. грн. Це суми, які були сплачені як справедлива сатисфакція, присуджена Євросудом.

Експерти й правозахисники вже давно наголошують на назрілій необхідності проведення системних змін у вітчизняній правовій системі, оскільки, в іншому випадку, вже невдовзі ніяких бюджетних асигнувань не вистачить на «латання дір» у вигляді компенсацій тим, чиї права щоденно порушуються у «демократичній, соціальній та правовій» державі.

 Поділитися