MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мукачівські роми демократичним шляхом обрали свого баро

01.08.2013   
Георгій Кобзар
Не знайшовши, за що зачепитися, мер вирішив заборонити мирне зібрання, посилаючись на те, що НА ЙОГО ДУМКУ, проллється кров і вибори будуть нести загрозу національній безпеці. Але суд став на бік ромів і вибори відбулися.

Історія цікава тим, що роми самі вирішили переобрати баро (барона, старосту), адже були незадоволені діями старого. Хоча роми були і не зобов’язані будь-кого повідомляти, оскільки це були внутрішні вибори всередині етнічної групи, але все ж зробили все офіційно: повідомили про фактичне проведення мирного зібрання мерію, прокуратуру й міліцію, та зробили це (про всяк випадок) за 10 днів.

Натомість депутат міської ради, пов’язаний з ромами, злякався, що у нього і у «його» барона «відберуть» владу і написав до мерії депутатське звернення з пропозицією провести круглий стіл і заборонити вибори, так як мер «повинен стежити за правопорядком у місті».

Тоді міський голова викликав усіх діючих осіб до себе та довго умовляв і рекомендував вибори не проводити. При цьому неодноразово запевнив усіх, що мерія не може і не буде втручатися в такі справи і просто хоче, щоб не було конфронтації і проблем всередині ромського табору.

Проте, наступного ж дня мер, який взагалі не повинен вторгатися у справи етнічної групи, тому що ці вибори ніде і ніяк юридично не прописані, швиденько за один день написав листа до міліції і подав позов до суду. Не знайшовши, за що зачепитися, він вирішив заборонити мирне зібрання, посилаючись на те, що НА ЙОГО ДУМКУ, проллється кров і вибори будуть нести загрозу національній безпеці.

З адміністративним позовом міськвиконком звернувся у п’ятницю 26 липня. Ініціаторів проведення переобрання барона повідомили в суботу 27 липня, що в неділю 28 липня їх викликають до суду. Але прийшли майже всі роми, вони готові були відстоювати своє право на мирні зібрання! Суд тривав майже 3 години і міськвиконком програв. Суддя послався на Конституцію України та Європейську конвенцію і дозволив проводити зібрання.

У понеділок 29 липня 2013 року відбулися вибори. Були розроблені бюлетені, опечатана урна, створена лічильна комісія, облаштована дільниця для голосування. Голосування проходило у присутності представників громадських організацій, незалежних спостерігачів, журналістів друкованих ЗМІ та телебачення.

Приємно здивували й правоохоронці, які чемно спостерігали за ходом голосування, і перепитували, чи не треба комусь чимось допомогти чи підказати, при цьому не було зафіксовано жодного порушення громадського порядку.

На дільницю прийшло 704 виборця, з яких 579 обрали Олександра Балога своїм старостою (до речі, до 2010 року він майже десять років керував табором, заслуживши повагу та авторитет серед ромського населення). Недійсним був визнаний тільки 1 бюлетень.

Вже відомо, що рада старійшин та громадські організації мають намір підготувати необхідну документацію, та на зборах затвердити Положення та статут громади, щоб на майбутнє уникнути будь-яких зазіхань з боку політиків на втручання у їхні внутрішні виборчі процеси.

 Поділитися