MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські жінки заробляють на 30% менше чоловіків

05.08.2013   
Георгій Кобзар

За інформацією Мінсоцполітики, безробіття серед жінок є вищим, ніж серед чоловіків, а середня заробітна плата жінки складає трохи більше 70% від середньої чоловічої.

Розрив в оплаті праці чоловіків і жінок в Україні становить майже 30%. Це вимушена була визнати міністр соціальної політики Наталія Королевська під час форуму «Роль жінки в українському суспільстві».

«Сьогодні такий розрив в оплаті праці становить 29,5%. При цьому жінки переважно працюють у тих сферах, де зарплата нижче, і працюють на 4-6 годин більше чоловіків. А ведення домашнього господарства зовсім не вважається за працю», – зауважила міністр.

Жінки в Україні очолюють лише 26% малих підприємств, 15% – середніх і лише 12% – великих.

Загалом у світовому рейтингу представництва жінок у владі Україна посідає 118 місце зі 180 країн, а у рейтингу рівноправ’я за статтю – 64 місце з 135.

За словами міністра, новий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» передбачатиме введення 30% квоти на представництво жінок не тільки в політичній, а й в державній та економічній сферах.

Нагадаємо, у вересні 2005 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», а наприкінці 2006 року Уряд України затвердив «Державну програму з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві на період до 2010 року».

Наразі Кабмін обіцяє підготувати Державну програму забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків до 2016 року та вустами Королевської запевняє, що «документ вже практично готовий».

 Поділитися