MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Іноземці не мають претензій до харківської міліції

05.08.2013   
Юрій Чумак
За результатами опитування, проведеного... міліцією.

Неодноразово правозахисники порушували проблему (не)дотримання прав іноземних громадян зі сторони працівників міліції, в тому числі – у Харківській області. Нещодавно «Харківський інститут соціальних досліджень» навіть спеціальну брошуру видав – про те, як правильно іноземцям спілкуватися з правоохоронцями, щоб не стати жертвою міліцейського свавілля.

Але ось днями було проведено дослідження, яке спростувало передчасні висновки громадських активістів – іноземці, виявляється, дуже задоволені роботою харківської міліції: «Результати анкетування свідчать про те, що в іноземців практично немає претензій до роботи харківської міліції... Під час спілкування вони не висловили жодних критичних зауважень до дій правоохоронців. Навпаки, і росіяни, і уродженці країн Східної та Південно-Східної Азії, а також вихідці з Африканського континенту відзначали належну культуру спілкування міліціонерів, ввічливість і професіоналізм. Іноземні гості запевнили, що відчувають себе в безпеці на території нашої держави».

Скупа чоловіча сльоза заблищала у мене на щоці, коли довелося-таки прочитати об’єктивну і неупереджену оцінку роботи міліції...

Ой, але хто ж вони, ці чудові науковці, які нарешті в пух і прах розвінчали міф про нечемних міліціонерів, що необґрунтовано залицяються до іноземців?!

Уважно вчитавшись у передмову до матеріалу «Іноземні громадяни позитивно оцінюють роботу харківських міліціонерів», опублікованому на офіційному сайті МВС, довелося дещо розчаруватися. Виявляється, це «працівники міліції провели опитування іноземців, щоб дізнатися їхню думку про роботу харківської міліції».

Правда, «щоб зробити опитування прозорим та об’єктивним», до анкетування було залучено представників регіональних засобів масової інформації. На фото видно, як співробітники відділу зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Харківській області, одягнені в міліцейську форму, разом з журналістами опитують іноземців – переважно на постах ДАІ.

Тобто, до зупиненого іноземця підходив міліціонер, задавав питання на тему: «А як Вам наша міліція?», і, при цьому, процес відповіді фіксувався на відеокамеру (журналістську, звісно). Звичайно ж, будь-який іноземний громадянин в таких обставинах «прозоро та об’єктивно» зізнавався в любові до української міліції взагалі, і до харківської – зокрема. А як же – їхати ж далі потрібно!

Згадалося, що наші співгромадяни, «запрошені» у райвідділи, виходячи з них, практично завжди в журналі на 1-му посту пишуть «претензій не маю». Природно – вийти-то хочеться! В одному з РВ м. Харкова довелося зафіксувати цікаву деталь – всі особи, що виходили, написали чомусь «прІтензій не маю», при цьому, значна частина цих записів виконана явно одним почерком. Не хочеться вірити, що це зробив за них недобросовісний і не дуже грамотний міліціонер...

Повертаючись до теми іноземців, зауважимо, що по-справжньому чесну і неупереджену інформацію за підсумками подібного дослідження можна отримати тільки в тому випадку, якщо воно буде анонімним, і проводити анкетування будуть не люди у формі, а незалежні незаангажовані експерти.

Думається, в міліції це прекрасно розуміють. Але незалежних опитувань, які дають гнітючі цифри, що свідчать про мало не тотальне міліцейське свавіллі по відношенню до іноземців, ромів і представників деяких інших етнічних меншин, вже проведено чимало.

Ось і знадобилося МВС нехай і незграбно виконане, але «своє» власне «опитування». Із заздалегідь передбачуваними результатами.

 Поділитися