MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Соціальну допомогу – найбільш… заможним

18.08.2013   
Георгій Кобзар

Фактично, під таким гаслом функціонує соціальна політика сучасної української держави.

Видання «Економічна правда» провело власне дослідження на тему «Як розподіляються соціальна допомога та пенсії в Україні?»

Результатом його стало виявлення динаміки перманентного суттєвого збільшення кількості суддів-пенсіонерів, депутатів-пенсіонерів та прокурорів-пенсіонерів, що створює додатковий тиск на Пенсійний фонд.

Коли лише розпочиналася пенсійна реформа, прем’єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що надвисокі пенсії будуть скорочені. Саме цим він підкуповував звичайних робітників, яких уряд змушував працювати ще по кілька років.

Урядовець зауважував, що зменшення торкнеться лише тих чиновників, суддів та депутатів, які виходитимуть на пенсію після вступу в дію реформи.

Тобто рік за роком середня пенсія для особливо заможних верств населення буде скорочуватися.

Проте, останні дані суперечать обіцянкам Миколи Яновича. Середній розмір «ексклюзивних» пенсій продовжує зростати.

Гроші, які класифікуються як соціальна допомога, включають в себе пенсійне забезпечення та всі види соціальних трансфертів.

У 2012 році загалом на соціальну допомогу було витрачено близько 300 млрд. грн. При цьому, значний рівень соціальної допомоги на душу населення у північних та східних регіонах пояснюється більшою кількістю пенсіонерів в цих регіонах та наявністю чорнобильських пільг у мешканців північних областей.

Цікаво, що бідніші регіони західної України отримують менший рівень соцдопомоги на душу населення порівняно із східними регіонами країни.

Питання пенсійного забезпечення було і залишається актуальним, зважаючи на дефіцит Пенсійного фонду, все більш старіюче населення та підвищення пенсійного віку.

Розрив у пенсійному забезпеченні між різними групами населення залишається болючим питанням. Середній розмір пенсій у 2012 році, згідно із заявами Уряду, становив близько 1 470 грн. Хоча, за даними «Економічної правди», ця цифра більш скромна – 1 200 грн., а за інформацією інформагентства «УНІАН» – 1245 грн.

При цьому, середня пенсія 79 276 працівників освіти на 1 січня 2013 року становила 1 119,89 грн. Водночас середні пенсії народних депутатів та суддів становлять 15 500 грн. та 7 600 грн. відповідно.

Хоча середня пенсія депутатів значно перевищує пенсії суддів та прокурорів, на пенсії саме суддів витрачаються значні суми з бюджету. Так, у 2012 році судді отримали 1,25 млрд. грн. пенсій, що дорівнює витратам, закладеним у державному бюджеті на охорону здоров’я всіх українців.

Також можна відстежити постійне суттєве збільшення кількості суддів-пенсіонерів, депутатів-пенсіонерів та прокурорів-пенсіонерів, що у майбутньому буде створювати додатковий тиск на Пенсійний фонд, особливо зважаючи на суттєві темпи скорочення населення.

Нагадаємо, нещодавно Уряд відзвітував, що середній розмір пенсії в Україні в другому кварталі 2013 р. збільшився на 8 грн. – до 1 482 грн., порівняно з показником першого кварталу – 1474 грн. Тобто, дохід вітчизняних пенсіонерів зріс, у середньому, на 1 (один) долар США на місяць.

 Поділитися