MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Новий акт вандалізму на Дніпропетровщині

19.08.2013   
Юрій Нужний
У Нікополі невідомі сплюндрували пам’ятник жертвам Голокосту.

У Нікополі на Дніпропетровщині невідомі сплюндрували пам’ятник жертвам Голокосту, розташований у в’їзді до міста: на ньому, поверх білої шестикутної зірки, чорною фарбою була нанесена фашистська свастика.

Про це «Радіо Свобода» повідомив речник Дніпропетровської єврейської громади Олег Ростовцев. Як зазначив О. Ростовцев, наразі єврейська громада Дніпропетровщини чекає на відповідну реакцію правоохоронних органів.

«З одного боку, правоохоронці подібні речі не завжди реєструють або реєструють як хуліганство, і взагалі часто підходять до цього не дуже серйозно. З іншого боку, ми знаємо випадки, коли міліція та СБУ дуже ретельно ставляться до подібних проявів, і тоді ці випадки розслідуються. Так було у Павлограді в 2011 році, де сплюндрували єврейський цвинтар, у Новомосковську в 2012 році, де сплюндрували монумент. Ми чекаємо, що й випадок у Нікополі буде належно розслідуваний і нам назвуть винуватця й мотиви», – зауважив Олег Ростовцев.

Він також заявив, що подібні випадки мають насторожувати не тільки єврейську громаду, а й все українське суспільство.

«Ми бачимо факти прихованої агресії. Від чого ця агресія? Ми вважаємо, що від нестачі інформації. Що робити? Саме культурний обмін між громадами допоможе нам відновити толерантне ставлення в суспільстві», – вважає фундатор міжнародної організації «Інститут україніки» Олексій Лазько.

Пам’ятник жертвам Голокосту в Нікополі відкрили 2001 року. За підрахунками дослідників, на території Дніпропетровщини в роки Голокосту загинуло близько 50 тисяч євреїв, в Україні в цілому – понад 1,5 мільйона.

Нагадаємо, під час нещодавнього громадського обговорення за результатами моніторингу випадків ксенофобії та злочинів на ґрунті ненависті, що здійснювався правозахисними організаціями в межах Кампанії проти дискримінації та ксенофобії в Україні «Мистецтво толерантності», правозахисники відмітили, що негативну першість в Україні за кількістю актів вандалізму щодо культових, релігійних споруд та національних пам’яток тримає Автономна Республіка Крим.

Проте, подібні прояви ганебної «війни пам’ятників» відмічаються громадськими моніторами практично в усіх регіонах Україні.

 Поділитися