MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Криму ксенофобська книга була профінансована з місцевого бюджету

20.08.2013   
Георгій Кобзар
В одній із глав «Книги пам’яті Східного Криму» містяться звинувачення на адресу кримських татар, які нібито «в роки Другої світової війни чи не поголовно перейшли на бік ворога».

Як інформує umdpl.info, з районної скарбниці на підготовку та друк книжки, що містить звинувачення на адресу кримських татар, які нібито «в роки Другої світової війни чи не поголовно перейшли на бік ворога», було виділено 15 500 гривень.

 

Видання під назвою «Книга пам’яті Східного Криму «Просили пам’ятати», авторами та упорядниками якого вказані Володимир і Марія Ширшови, було профінансовано Кіровським районним бюджетом. Про це на своїй сторінці у «Фейсбук» написав перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

Презентація скандальної книги повинна була відбутися 25 липня 2013 року в актовій залі Кіровської райдержадміністрації. І на ній планувалася присутність голови Кіровської райдержадміністрації Олега Гордєєва та голови Кіровської районної ради Михайла Іванова.

 

Весь тираж книги передбачалося розподілити серед шкіл району. Глава райради зізнався, що для місцевої влади частина книги, присвячена нібито поголовного колабораціонізму кримських татар, виявилася несподіванкою. М. Іванов запевнив, що зараз видання не поширюється. Що робити з книгою далі, влада району поки не знає.

 

А кілька днів тому в райцентрі пройшов півтисячний мітинг, учасники якого зажадали вилучення і знищення цієї книги, а також відставки голови Кіровської райдержадміністрації Олега Гордєєва.

 

Член Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін назвав цю книгу «провокацією і ляпасом усім кримським татарам». На його думку, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, насамперед, відповідальною є кримська влада.

 

Натомість, низка проросійських організацій півострова виступила на захист книги і «краєзнавців» із Кіровського району. Днями близько півсотні осіб провели у Сімферополі пікет проти «цькування істориків» і «за відновлення історичної правди».

 

Тим часом у республіканській прокуратурі повідомили, що кіровська міліція почала кримінальне провадження за статтею 161 Кримінального кодексу України за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань, присутньому у виданні «Книга пам’яті Східного Криму».

 

Водночас, правники вважають, що притягнути до відповідальності винних осіб у даному випадку буде дуже складно. Зокрема, член «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини» юрист Арсен Османов повідомив, що, незважаючи на прямі ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, які можна знайти у певних текстах книги новоявлених «краєзнавців», довести навмисність їх дій, що є головною кваліфікацією злочину за ст. 161 ККУ, буде майже неможливо.

 

Нагадаємо, в одній із глав «Книги Пам’яті Східного Криму» містяться звинувачення на адресу кримських татар, які нібито «в роки Другої світової війни чи не поголовно перейшли на бік ворога». Автори дійшли до того, що назвали «пособницею окупантів» навіть легендарну розвідницю Аліме Абденнанову, яка після довгих катувань була розстріляна фашистами. За свій подвиг ця кримська татарка, як відомо, була удостоєна ордена Червоного Прапора.

 

Упорядники тенденційної книжки закрили очі й на інші очевидні і загальновідомі факти. Зокрема, на те, що 8 кримських татар у роки ІІ світової війни були удостоєні звання Героя Радянського Союзу, а один – прославлений льотчик Амет-хан Султан став двічі Героєм. Ксенофобське видання вийшло за фінансової підтримки деяких спонсорів і місцевого бюджету, з якого на підготовку та друк книги було виділено 15,5 тис. грн.

 Поділитися