MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Врятуйте наші життя!!!

Там, де порушують права людини, адвокату шлях закритий!

21.08.2013   
Андрій Діденко
19 серпня ми повідомили, що у Стрижавській виправній колонії № 81, що на Вінничині, склалася критична ситуація – життю і здоров’ю близько п’ятнадцяти засуджених загрожує небезпека. Наступного дня у колонію не був допущений адвокат.

19 серпня ми оприлюднили матеріал під назвою «Врятуйте наші життя!!!», в якому йшлося про те, що до громадської приймальні УГСПЛ надійшла інформація, що у Стрижавській виправній колонії №81, що на Вінничині, життю і здоров’ю близько п’ятнадцяти засуджених загрожує небезпека. Наступного дня, 20.08 2013 року на сайті Вінницької правозахисної групи з’явилася інформація, що керівництво Стрижавської виправної колонії №81 не допустило адвоката для надання своєчасної правової допомоги засудженим.

Також в повідомленні йшлося, що «Вінницькій правозахисній групі стало відомо, що допуск до засуджених отримали громадяни, які представились як Славін Олексій (член спостережної комісії Вінницької РДА від ГО молодих журналістів), Танасков Сергій Миколайович, доступ отримали представники прокуратури Вінницького району та представники громадської ради пенітенціарної служби у Вінницькій області».

Нагадаємо, що засуджені цієї установи: Чепель Ігор Петрович, Муратов Сергій Олексійович, Копецький Павло Анатолійович, Антоновський Олександр Анатолійович, Зверєв Рустам Ігоревич, Козак Олег Юрійович, Замелюк Віталій Володимирович, Косован Шарьєн Миколайович, Бовко В.А. і ще декілька засуджених, які не побажали оприлюднювати свої прізвища, перебувають, з їх слів, у скрутному становищі.

Зі сторінок правозахисних сайтів, а наступного дня, 20.08.2013 року у вигляді письмового звернення до Вінніцької прокуратури було спрямоване звернення з проханням «перевірити наведену інформацію. З’ясувати, чи дійсно засудженому Стрижевської виправної колонії №81 Олександру Косован 18 серпня 2013 року були завдані тілесні ушкодження. Якщо так, то за яких обставин? Допитати засуджених, прізвища яких наведені вище, на предмет корупційних зловживань з боку персоналу виправної колонії. А також забезпечити безпеку цих засуджених від злочинних дій з боку як персоналу, так і інших засуджених».

На справді це звичайна практика, коли до публічної сфери потрапляє повідомлення про порушення прав людини, до офіційних джерел спрямовуються запити, заяви, скарги. Потім, після очікувань, як наслідок – повідомлення з прокуратури здебільшого про відмову у відкритті провадження та відсутність правопорушень, не зважаючи навіть на їх очевидність, як це відбувалось і раніше, про що ми неодноразово писали (див. Чи сприяє побиття та знущання виправленню засуджених?! та Бійці спецпідрозділу Державної пенітенціарної служби знову масово калічать в’язнів).

Проте, Європейський суд у своїх рішеннях наголошує на порушеннях Україною Європейської конвенції з прав людини, застосуванні катувань, як це було у справах «Давидов та інші проти України» від 1.07.2010,  Карабет та інші проти України від 17.01.2013, а також на системності цих порушень і відсутності в Україні інституту ефективного розслідування скарг на катування з боку прокуратури, як це засвідчено в пілотній справі «Каверзін проти України» та десятках інших справ.

Це, на жаль, прикра реальність. Можна констатувати, що адміністрація СВК №81 приховує засуджених, що звернулись по допомогу до правозахисників, а також перешкоджає професійній діяльності адвоката. Ці дії говорять самі за себе, бо якщо немає порушень прав людини, навіщо ж перешкоджати адвокату виконувати свої професійних обов’язки? Проте, коли незалежний адвокат зустрінеться із клієнтами, зафіксує порушення прав людини і почне через правові механізми виборювати права свого підзахисного, тоді випливуть зловживання, які намагаються приховати пенітенціарії. А поки немає контакту з адвокатом, зі скаржниками можна знайти «спільну мову», пообіцяти умовно-дострокове звільнення або залякати. Та й, судячи з практики, примарним виявляється і прокурорське реагування, бо чого чекати від прокуратури, якщо навіть вбивства лишаються не поміченими, як це відбувалося в Бучанській виправній колонії.

Дії адміністрації СВК №81 переконують, що твердження про порушення прав людини у цій колонії необхідно ретельно перевірити.

Ось що каже адвокат Наталія Володимирівна Гурковська:

«Вчора, 20 го серпня, о 15-й годині я вже була в колонії. Одразу запитала, хто може надати дозвіл на побачення з засудженими для надання їм професійної юридичної допомоги? У мене заздалегідь були заготовлені всі необхідні документи окремо на кожного з вісьмох засуджених, прізвища, які згадувалися в публічній сфері. Всі папери почала реєструвати в канцелярії. Але з часом з’ясувалося, що начальника в закладі немає і не можливо знайти заступника, який наділений повноваження завізувати перепустку на відвідування адвокатом засуджених. Але мені здалося, ці перепони щодо допуску мене до засуджених адміністрацією колонії створюються штучно, про що я повідомила в канцелярії, посилаючись на норми закону, що передбачають кримінальну відповідальність за перешкоджання допуску адвоката до клієнта. До мене вийшов заступник начальника колонії Жупанов, який повідомив, що не наділений повноваженнями надати дозвіл на побачення з в’язнями. Він посилався на якісь внутрішні інструкції, які дозволяють візувати побачення засуджених з адвокатом виключно начальником установи. Дочекавшись до 17:30, в мене склалося враження, що адміністрація закладу навмисно тягне час, аби о 18-й годині повідомити мені про закінчення робочого дня і неможливость здійснити свої професійні функції. Я на місці склала заяву про злочин, яку о 18:00 годині зареєструвала в прокуратурі. Які мої наміри? Завтра, тобто 22 серпня, я буду у районній Вінницькій прокуратурі з метою отримання підтвердження, що моя заява про злочин була занесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань».

Сьогодні, 21.08.2013 року, нам вдалося додзвонитися до чергової частини 81-ї колонії, але з’ясувати майже нічого не вдалося. Єдине, що повідомила жіночка – Аксьонова Наталя Миколаївна, – яка представилася телефоністкою, що начальник колонії перебуває на лікарняному, а його заступає той самий Лисак Сергій Миколайович – людина, на дії якої скаржаться засуджені. І саме він вирішує, чи допускати адвоката до засуджених. Судячи зі всього, пан Лисак не поспішає цього робити, тим самим він, як особа, що виконує обов’язки начальника установи, навмисно скоює кримінальний злочин. Напевно, є що приховувати.

Ми і в подальшому будемо відстежувати події, які розгортатимуться навколо цього таємного закладу, в який з одного боку на запрошення адміністрації потрапляють так звані представники громадськості – Славін Олексій, Танасков Сергій та інші, а от адвокат на законних підставах потрапити не може. Виходить, що там, де порушують права людини, адвокату шлях закритий.

P. S. Таке повідомлення з’явилося сьогодні на сайті Державної пенітенціарної служби України (наводимо повністю):

21.08.2013

ЩОДО ІНФОРМАЦІЇ ПРО НІБИТО НЕПРАВОМІРНІ ДІЇ адміністаціЇ Стрижавської виправної колонії (№81)

19 серпня 2013 року на інформаційному порталі Харківської правозахисної групи була розповсюджена інформація про неправомірні дії адміністрації однієї з виправних колоній на Вінниччині.

Для проведення перевірки інформації, оприлюдненої деякими засобами масової інформації про нібито неправомірні дії керівництва Стрижавської виправної колонії управління ДПтС України у Вінницькій області (№81), та з метою об’єктивного інформування громадськості керівництвом обласного управління 20 серпня п.р. було створено робочу групу із спеціалістів всіх напрямків діяльності відомства та відряджено до виправного закладу. Також цього дня виправну колонію відвідали представники прокуратури Вінницького району, Міжнародного комітету захисту прав людини та члени спостережної комісії.

У ході візиту був здійснений прийом засуджених з особистих питань та в присутності представників прокуратури здійснено комісійний медичний огляд на наявність тілесних ушкоджень засуджених Бачинського та Косована. Під час огляду скарг на погіршення стану здоров’я від зазначених засуджених не надходило, тілесних ушкоджень, про які зазначено в інформації, не виявлено, про що складено відповідні акти та зроблені фото.

У ході перевірки викладеної інформації було опитано всіх засуджених відділення соціально-психологічної служби №1. Скарг та зауважень щодо морально-психологічного клімату, тиску з боку адміністрації або інших засуджених, умов утримання, харчування, комунально-побутових умов та надання медичної допомоги не надходило. Про це свідчать пояснення засуджених, серед яких є і пояснення засудженого Бачинського, над яким нібито знущались інші засуджені.

Згідно з висновком представників Міжнародного комітету захисту прав людини та членів спостережної комісії за результатами відвідування Стрижавської виправної колонії (№81) оприлюднена інформація не відповідає дійсності.

Саме тому станом на 21 серпня 2013 року інформація, викладена на офіційному порталі Харківської правозахисної групи, щодо знущання, побиття та неналежних умов тримання засуджених не підтверджується.

Наразі продовжується перевірка інформації, викладеної у мережі Інтернет, за результатами якої начальником управління ДПтС України у Вінницькій області буде прийнято відповідне рішення.

Прес-служба управління ДПтС
України у Вінницькій області

 

 Поділитися