MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російський актор Олексій Панін уявив себе у Криму паном

23.08.2013   
Георгій Кобзар
Напередодні Дня незалежності України відомий російський актор О. Панін заявив, що Крим – це не Україна. І наговорив багато ксенофобних дурниць на адресу кримськотатарського народу.

Напередодні Дня незалежності України відомий російський актор О. Панін заявив, що Крим – це не Україна. І наговорив багато ксенофобних дурниць на адресу кримськотатарського народу.

21 серпня 2013 року в Алушті автомобіль, у якому перебував російський актор Олексій Панін, зіткнувся з іншою автівкою. Конфлікт внаслідок ДТП завершився бійкою, яка згодом переросла ледь не у міжнародний скандал.

Позаяк Панін, коментуючи інцидент у ЗМІ, дозволив собі ряд образливих висловлювань на адресу кримських татар: «Нам просто в ж… вдарився хлопчик-татарин. А ви ж їх знаєте – татар?! Він сам був винен, але захотів отримати від нас грошей, я йому сказав, що давайте, мовляв, якось вирішимо, адже на машині навіть подряпин не було. Але він же хлопчик-татарин, я йому дав трошки по морді і цим все закінчилося».

І продовжив: «Є кримські татари, які приїхали назад до Криму, які працюють, намагаються бути культурними людьми. А є просто люди, яких Сталін не добив у 1944 році».

Такі випади викликали справжню хвилю обурення з боку кримських татар. Депутат Верховної Ради АРК, перший заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров піддав різкій критиці заяви російського актора, а також закликав правоохоронні органи провести перевірку за фактом образливих висловлювань Паніна.

Наразі кримська міліція відкрила кримінальне провадження за ст. 125 Кримінального кодексу України – через нанесення Паніним умисного легкого тілесного ушкодження водієві автівки, з якою сталося зіткнення.

У той же час, у прес-службі прокуратури АРК повідомили, що перевірка висловлювань Паніна щодо кримськотатарського народу на предмет розпалювання міжнаціональної ворожнечі буде проведена в тому випадку, «якщо надійде заява від потерпілого».

Голова Алуштинського регіонального меджлісу Енвер Арпатли наголосив, що кримськотатарська громадськість дає акторові Олексію Паніну шанс виправдатися. Для цього від нього чекають публічних вибачень.

І Панін, перед початком спектаклю в Керчі, коли до нього підійшла група представників Керченської регіонального меджлісу, висловив свої вибачення. Щоправда, зробив це дуже незграбно: «Я прийшов спеціально перед вами вибачитися. Просто ваш чоловік, який був у цій ситуації (ДТП), – він татарин – повів себе вкрай неінтелігентно»

Проте, ледь залагодивши один конфлікт, Панін примудрився наразитися на інший. Адже, на питання журналістів сайту «Крим. Коментарі», чи не боїться він, що його визнають в Україні персоною нон грата, росіянин відповів: «А я хіба в Україні перебуваю? Я не в Україні, я в Криму! Я прошу вибачення, запитайте у будь-якого кримчанина, чи вважає він себе українцем? Тільки кримцю не кажіть, що він українець! Ви бачили хоча б одного кримчанина, який любить Україну?!».

Тут вже й завжди занадто стриманий український МЗС не видержав. «Ми вважаємо, що правоохоронні органи повинні дати належну оцінку і вжити необхідних заходів не тільки з приводу дій, пов’язаних з ДТП, але і щодо його (Паніна) абсолютно абсурдних і позбавлених здорового глузду висловлювань», – заявив 22 серпня директор департаменту інформаційної політики Міністерства зовнішніх справ України Євген Перебийніс.

«Якщо він не знає, в яку державу приїхав на гастролі, правоохоронні органи України досить доступно і переконливо можуть йому це пояснити», – додав речник МЗС.

«Те, що дозволяє собі представник дружнього нам російського народу на території України, не вкладається ні в які цивілізовані рамки», – підкреслив Перебийніс.

До речі, з ним погодився і генеральний консул Російської Федерації у Криму В’ячеслав Святличний (він замінив на посту Володимира Андрєєва, який пішов нещодавно через скандал на національному ґрунті), який назвав вчинок Олексія Паніна хамським і не гідним російського актора.

«Для мене, як і для будь-якої нормальної людини, хамство є неприйнятним. І воно не має ні статусу, ні національності. Якщо актор Панін дійсно вдарив молоду людину, та ще й образив його національність, цинічно коментуючи свій потворний вчинок, то я розглядаю це як ляпас Росії».

 

Можливо, цих ляпасів не було б, аби дехто з російського політичного істеблішменту не демонстрував постійно зневажливого ставлення до України. Тузла, риторичні питання щодо легітимності перебування Криму у складі України, заперечення голодомору у 30-і роки минулого століття, перманентні торгівельні війни тощо – ці дурні приклади політиків і політиканів, на жаль, наслідуються певною частиною російського суспільства.

 Поділитися