MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суддя оштрафувала учасників акції на Червоній площі

25.08.2013   
Ольга Гончарова, Харківська правозахисна група
Суддя Тверського райсуду Москви Олена Сташина, фігурантка списку Магнітського, оштрафувала на 10 тисяч рублів чотирьох учасників меморіальної акції, що пройшла на Червоній площі в ювілей «демонстрації сімох».

Суди пройшли без участі обвинувачених. «Десять осіб розкидали по чотирьох суддям. Поки нас розподіляли, чудова суддя Сташина своїх вже швиденько осудила за-очно і наклала штрафи 10 тисяч рублів.

Інші судді відклали розгляду справ у відношенні інших шістьох учасників акції, відзначають «Грані».

Крім групи підтримки в суд прийшли чеський журналіст і представник посольства Чехії в Москві.

У неділю учасниця демонстрації 1968 Наталія Горбаневська і ліберальні активісти відзначили 45-річний ювілей акції проти введення радянських військ до Чехословаччини. Рівно опівдні з боєм курантів 12 людей розгорнули розтяжку з текстом «За нашу і вашу свободу».

Були затримані 10 осіб : Георгій Гришко, Олексій Давидов, Марфа Лавинська, Олена Макарова, Надія Мітюшкіна, Роман Петрищев, Олександр Риклін, Ніна Фальковська, Сергій Шаров – Делоне, Михайло Шнейдер. Усіх їх доставили в ОП «Китай – город», звідки пізніше випустили після складання протоколів про порушення правил проведення масової акції.

У понеділок МЗС Чехії викликав російського посла в Празі, щоб він особисто пояснив причину придушення акції. Це була мирна демонстрація, присвячена важливій події спільної історії, говорилося в офіційній заяві міністерства.

У відповідь посольство заявило, що демонстрація була розігнана не з політичних причин, а через відсутність у організаторів дозволу на проведення акції. Чеський МЗС проте висловив надію, що «російська сторона усвідомлює символічне значення розгону подібної меморіальної акції» і до затриманих не будуть застосовуватися які б то не було санкції.

Тим часом редактор тижневика Respekt Ерік Табера запропонував: «Якщо росіяни, які в Москві згадували 1968, повинні будуть заплатити штраф, було б дуже приємно, якби за них заплатила Чехія».

30.08.2013

За матеріалами сайту http://hro.org/node/17324

 Поділитися