MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Зміївському районі на Харківщині практично не працює швидка допомога

28.08.2013   
Ольга Гончарова, Харківська правозахисна група
Жителі селища Комсомольський Змиевского району б’ють тривогу: за їх словами, місцева швидка допомога перестала відповідати своїй назві, іноді чекати медиків доводиться... півтори години!

07.08 13 на нашому сайті http://khpg.org був оприлюднений відкритий лист Президенту України В.Ф.Януковичу, Прем’єр-Міністру України М.Я.Азарову, Народному депутату України І.О.Швайці мешканців смт.Комсомольське Зміївського району Харківської області про поетапне знищення Комсомольської лікарні, як повноцінного медичного закладу, що є негативним наслідком впровадження медичної реформи.

Поки що ніякої реакції на це звернення немає, але знову мешканці Комсомольського скаржаться – тепер вже на роботу швидкої допомоги.

Жителі селища Комсомольський Зміївського району б’ють тривогу: за їх словами, місцева швидка допомога перестала відповідати своїй назві, іноді чекати медиків доводиться... півтори години! Річ у тому, що селище обслуговує всього одна машина. Така неспішність трохи не коштувала життя 15-річному хлопцю, який десять днів тому серйозно постраждав в ДТП. Чиновники ж запевняють: така ситуація виключена, адже інформація про пересування карет швидкої фіксується в електронному архіві.

18 серпня на скутері 15-річний Андрій потрапив у ДТП, яке трохи не коштувало йому життя. "Мені подзвонили його друзі, я відразу ж поспішила на місце, туди ж під’їхали і наші родичі, - говорить мама Андрія Наталія Воропаева. - Швидка не їхала, тоді ми самі повезли його в лікарню. Біля входу виявили машину, медики спочатку сказали, що вона поламана, потім - що немає бензину.

Довелося везти лікаря на своєму машині, адже ми навіть не знали, чи можна його транспортувати. У результаті півтори години ми витратили на очікування швидкої, ще 30 хвилин - на сперечання з медиками". Зараз Андрій знаходиться в реанімації обласної лікарні в Харкові, лікарі діагностували у нього черепномозкову травму і ушкодження хребта, лікарі не роблять прогнозів відносно того, чи буде хлопець ходити. Більше того: деякий час потерпілий знаходився в комі, в себе він прийшов три дні тому.

Жителі Комсомольського запевняють: проблеми зі швидкою допомогою почалися після обласної медичної реформи, а останні тижнів два запізнення привысили усі розумні межі. "Зараз нас обслуговує одна машина, цього мало, адже вона може бути на виклику. Останнім часом доводиться чекати по півтори години, - говорить місцева мешканка Анжела Карпенко. - А нещодавно пенсіонерка померла прямо під лікарнею, так і не отримавши допомогу. Учора у нас був невеликий мітинг, так місцевий чиновник почав доводити, що машина прибула впродовж 15 хвилин, але це брехня.

У нас навіть відділення швидкої допомоги як такого немає".

Місцеві жителі говорять: частенько на місцевій лікарні можна побачити навісний замок(до речі, додзвонитися туди не змогли і журналісти "Вістей"). "Швидка в Комсомольске вже платна, 40 гривен за виклик", - і зовсім пише на місцевому форумі місцевий житель Іван Чавва. А ось обласні чиновники запевняють: їхати на виклик півтори години швидка не могла(норматив для області складає 20 хвилин). "Півтори години - це нереально апріорі. Усі пересування наших швидких фіксуються на електронних носіях, якщо мама постраждалої дитини захоче, ми можемо підняти дані і перевірити, скільки їхала машина, - говорить віце-губернатор з соціальних питань Ігор Шурма. - 30 серпня ми поїдемо в Комсомольський і розбиратимемося в ситуації. У мене взагалі враження, що на нашу швидку йде цілеспрямована атака, яку ініціюють певні політичні сили".

За матеріалами газети «Вести»,

28.08.2013

 Поділитися