MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Новоявлені вандали розбили меморіальну дошку Юрію Шевельову

26.09.2013   
Юрій Шершень

Харківська міська рада прийняла рішення скасувати дозвіл топонімічної комісії на встановлення меморіальної дошки лінгвістові та літературознавцю Юрію Шевельову. Через півгодини після прийняття цього рішення дошку розбили.

25 вересня 2013 р. на сесії Харківської міськради обговорювалося питання щодо доцільності зняття меморіальної дошки, що ушановує пам’ять Ю. Шевельова.

У дискусії брали участь представники громадськості, зокрема, Харківської правозахисної групи, викладачі Харківського національного університету, голова харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та харківський міський голова Геннадій Кернес.

За даними співголови Харківської правозахисної групи Ірини Рапп, Шевельов під час війни писав статті про славістику і перевіряв правильність написання документів німецькою мовою, тому аж ніяк не може вважатися пособником фашистів.

А представник ініціативної групи з вшанування 105-річчя Шевельова Костянтин Черемський закликав міськраду не брати на себе функції судових органів, оскільки позов з приводу демонтажу дошки розглядається зараз у Дзержинському райсуді Харкова.

Незважаючи на ці доводи та на те, що напередодні – 24 вересня – дев’ять вчених провідних університетів Великої Британії та Північної Америки звернулися з відкритим листом до мера Харкова Г. Кернеса, в якому висловлювали надію, що «державні органи міста Харкова підтвердять своє попереднє рішення від 2011 року та збережуть меморіальну дошку на честь Юрія Шевельова», переважна більшість депутатів проголосувала так, як веліли «партія та влада»: дошку зняти.

І вже через півгодини після рішення сесії Харківської міськради, троє чолов’яг у капюшонах, немов вандали, розбили і забрали пам’ятний знак.

Як повідомив кореспондент «МедіаПорту», робочі, які займалися демонтажем дошки, відмовилися назвати організацію, за наказом якої вони діяли, проте один з них на ходу проговорив: «Жилкомсервіс».

Спершу чоловіки намагалися відокремити дошку від стіни будинку за допомогою сокири та обценьків, але, коли це не вдалося , розбили дошку на кілька частин і забрали.

На місце подій приїхали і правоохоронці. Вони назвали те, що трапилося, «хуліганством». Вандалів пообіцяли знайти, втім, хто саме це зробив у центрі міста, в 5 хвилинах ходіння від обласного управління міліції, звісно, не знають.

Нагадаємо, дозвіл на встановлення меморіальної дошки у Харкові на фасаді будівлі по вулиці Сумській, 17, де жив учений, міська влада дала в середині 2011 року. Гроші на пам’ятну дошку збирали громадські організації. Активісти планували встановити дошку 5 вересня, але зробили це раніше – увечері 4 вересня, з власних джерел дізнавшись, що міська влада планує заборонити монтаж меморіальної дошки.

А вже 13 вересня голова так званого «Антифашистського комітету Харківщини» Нісон Ройтман направив лист харківському міському голові зі зверненням щодо скасування дозволу на встановлення пам’ятної дошки, оскільки, на його думку, Юрій Шевельов є «пособником фашистів».

Цю думку розділили й харківські можновладці, тому рішення міськради, в принципі, було заздалегідь передбачуваним. 

Фото: «МедіаПорт»

 Поділитися