MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Через навколофутбольних расистів покарали збірну України

29.09.2013   
Георгій Кобзар
27 вересня 2013 Дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу (FIFA) покарав збірну України за прояви дискримінаційних дій під час відбіркового матчу між збірними України і Сан -Марино.

27 вересня 2013 Дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу (FIFA) покарав збірну України за прояви дискримінаційних дій під час відбіркового матчу між збірними України і Сан -Марино.

Пропонуємо увазі читачів витяг з перекладу прес-релізу ФІФА:

«У матчі відбору на ЧС-2014 в Бразилії між Україною та Сан-Марино, що стався 6 вересня 2013 у Львові, суддя і делегат матчу повідомили про неодноразове використання піротехнічних засобів. Крім того, FARE («Футбол проти расизму в Європі»), за допомогою доповіді спостерігача своєї організації, присутнього на вищевказаному матчі, повідомив ФІФА про декілька расистських і дискримінаційних дій, скоєних місцевими вболівальниками, зокрема демонстрацію неонацистських банерів, зображення «мавпячих звуків і жестів» і нацистських вітань...

У підсумку комітет постановив, що образливі, дискримінаційні дії, що порочать футбол, з боку українських уболівальників мали місце бути, що порушує норми Дисциплінарного Кодексу ФІФА...

Зважаючи на всі обставини справи і, враховуючи всю серйозність того, що сталося, Дисциплінарний комітет ухвалив, що наступний домашній матч у рамках відбіркового турніру до ЧС-2014 ( 11 жовтня 2013 між збірними України та Польщі) буде проведено без глядачів.

Крім того, українській збірній заборонено проводити відбіркові матчі на стадіоні «Арена Львів» до закінчення кваліфікаційного турніру на чемпіонат світу 2018 року...

ФІФА попереджає ФФУ, що , в разі повторення інциденту, у Дисциплінарного комітету ФІФА не буде вибору, окрім як застосувати куди більш серйозні санкції – анулювання результату матчу, вирахування очок або зняття збірної з турніру. Штрафи за розслідування справи також будуть стягуватися.

Згідно зі статтею 67, пар. 1 Дисциплінарного Кодексу ФІФА, Федерація футболу приймаючої країни несе відповідальність за неналежну поведінку вболівальників».

Президент Федерації футболу України Анатолій Коньков так прокоментував покарання національної збірної України:

«Як президент ФФУ запевняю кожного вболівальника, який приходить підтримати національну збірну серцем, а не расистськими вигуками, що ми зробимо все для того, щоб і надалі нарощувати імідж національного футболу в світі.

Серед прихильників збірної не місце расизму, фашизму і будь-яким радикальним проявам. Ми засуджуємо таку поведінку на українських трибунах... Стадіон є футбольною ареною, а не політичною. Ми повинні з мудрістю прийняти і виконати рішення ФІФА».

Нагадаємо, що звіти про расизм на українських трибунах складає FARE – мережа «Футбол проти расизму в Європі». Ця організація офіційно співпрацює з UEFA і має велику вагу. Так, після рапорту FARE в 2011 році львівські «Карпати» сплатили 25 тисяч євро штрафу за банер «Турки геть!» під час матчу з Туреччиною.

Характерно, що ще до винесення вердикту Дисциплінарним комітетом ФІФА, «свободівець» Євген Карась звинуватив у проблемах, що спіткали збірну України, координатора програм FARE по Східній Європі Павла Клименка.

На що отримав гідну відповідь:

«Заявляти, що у можливому покаранні винні FARE, а не псевдо-фанати, що прийшли на стадіон демонструвати свої дискримінаційні погляди замість вболівати за збірну – це все-одно, що звинуватити свідка злочину у скоєнні злочину, про який він свідчив…

Прикро те, що через купку расистів, що видають себе за вболівальників, без підтримки може залишитися збірна України, а десятки тисяч справжніх вболівальників не зможуть підтримати хлопців на стадіоні».

 Поділитися