MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Московські правозахисники врятували біженця і зіпсували обідню сервільному телеканалу

20.10.2013    джерело: refugee.ru
Степан Терновий
12 жовтня 2013 в Бутирській суді Москви розглядалася справа підзахисного Комітету « Громадянське сприяння » і ПЦ «Меморіал» - біженця з Північної Кореї. Його доля вельми драматична...

 

12 жовтня 2013 в Бутирській суді Москви розглядалася справа підзахисного Комітету «Громадянське сприяння» і ПЦ «Меморіал» - біженця з Північної Кореї. Його доля вельми драматична. Ще неповнолітнім Кім (ім’я змінено з метою безпеки) втік до Китаю, рятуючись від голоду. Паспорту у нього тоді не було. Отримати паспорт в посольстві Північної Кореї в Китаї він не міг, оскільки його негайно відправили б на батьківщину, де перебіжчиків чекають тортури, тривале тюремне ув’язнення або навіть розстріл.

У Китаї Кім був змушений жити нелегально, тому що ця країна не приймає біженців, не надає їм статус, а північних корейців депортує на батьківщину. Одного разу Кіма зловили і депортували. У Північній Кореї його посадили на 10 років і піддали тортурам (непосильна праця, голод). Через рік Кім разом з іншими ув’язненими втік, але з тридцяти з гаком втікачів врятувалися тільки троє, в тому числі Кім, інших зловили і розстріляли. А Кім, скориставшись колишнім маршрутом, знову перебрався до Китаю. Але жити в постійному страху депортації він більше не міг - тим більше, що цього разу в Кореї його б напевно стратили. Тому через кілька років Кім вирішив перебратися до Росії.

Перейшовши російсько-китайський кордон в Амурській області, він здався російським прикордонникам і попросив притулку. Хоча біженців, які нелегально перейшли кордон і тут же заявили про те, що вони просять притулку, карати за порушення кордону не можна*), проти Кіма порушили кримінальну справу і посадили в СІЗО. Там він оголосив голодування, вимагаючи, щоб до нього прийшли співробітники ФМС і прийняли заяву про притулок. Його вимоги були виконані: міграційна служба зареєструвала його як особу, що подала клопотання про статус біженця, а звернутися за статусом рекомендувала після суду.

Благовіщенський суд, де інтереси Кіма представляла адвокат Мережі «Міграція і право» Правозахисного центру «Меморіал» Любов Татарец, наклав на нього штраф у десять тисяч рублів і відпустив на волю, звільнивши незаможного біженця навіть і від цього покарання. Подальшому руху до статусу біженця завадила повінь. Через відсутність у більшості регіонів Росії центрів утримання осіб, які шукають притулку, Кім жив в дачному будиночку свого адвоката, який довелося покинути, поки його не змило разом з мешканцем. За пропозицією керівника Мережі, голови Комітету «Громадянське сприяння», Світлани Ганнушкіної адвокат Кіма відправила його до Москви.

Жити Кіму, що не знає російської мови, який не має ніяких засобів, вперше опинився в Москві, було, звичайно, ніде. Тому Комітет влаштував його на квартиру, яку знімає для біженців, оскільки міграційного центру для них в Москві немає. На найближчий час був запланований візит біженця в супроводі співробітників «Громадянського сприяння» в міграційну службу для відновлення процедури визнання біженцем.

У четвер 10 жовтня вранці до тієї квартири вдерлися співробітники ФСБ і НТВ. Мабуть, ця своєрідна «група захоплення» планувала «накрити» групу нелегалів, але серед мешканців квартири без документів виявився тільки Кім. Його затримали і, спантеличеного, доставили у відділ поліції «Відрадне».

У п’ятницю на НТВ вийшов сюжет, в якому розповідалось, що у власній квартирі Світлани Ганнушкіної затримано «нелегального китайця», якого голова Комітету «Громадянське сприяння» злочинно переховувала від правоохоронних органів та міграційної служби. Короткий сюжет, за задумом авторів, ймовірно, був орієнтований на продовження, тому у суботу до Бутирського суду на слухання у справі про адміністративне видворення Кіма прийшли не тільки він сам, його адвокат співробітниця московського пункту Мережі «Міграція і право» Роза Магомедова, але ще й співробітники ФСБ і, зрозуміло, НТВ.

Однак, незважаючи на пильний інтерес до справи простого корейця, служби безпеки та близького до неї ЗМІ, суддя Юрій Ковалевський навіть не став розглядати подані йому матеріали про адміністративне видворення Кіма і повернув їх співробітнику поліції. Кіма відвезли в ОВД «Відрадне», куди за ним пішли адвокат Магомедова і співробітник «Громадянського сприяння» Денис Юдін. Представники ж ФСБ і ФМС зникли. До закінчення 48 годин, на які, відповідно до статті 22 Конституції, можна затримувати людину без суду, залишалося 50 хвилин. Як тільки вони минули, адвокат зажадала звільнення свого підзахисного, що співробітники поліції і зробили, запропонувавши навіть підвезти Кіма до будинку. Щоб уникнути повторення протиправних дій по відношенню до свого підзахисного адвокат від пропозиції поліцейських відмовилася і, взявши за руку тремтячого від страху корейця, у супроводі співробітника Комітету Юдіна відвезла в безпечне місце.

Ми раді, що заступник голови Бутирській суду проявив нечасто зустрічаються в наші дні професіоналізм і незалежність. Юрій Ковалевський не допустив видворення біженця, яке прирекло б його на тортури або смерть. А для байдужих до людських страждань журналістів НТВ це був би лише привід випустити черговий наклепницький репортаж про роботу правозахисників.

*) Конвенції ООН «Про статус біженців»

Стаття 31 Біженці, які перебувають у країні притулку незаконно 1. Договірні Держави не накладатимуть стягнень за незаконний в’їзд або незаконне перебування на їхній території біженців, які, прибувши з території, де їхньому життю і свободі загрожувала небезпека, як зазначено у статті 1, в’їжджають або знаходяться на території цих держав без дозволу, за умови, що такі біженці без зволікань самі з’являться до органів влади і наведуть переконливі пояснення щодо свого незаконного в’їзду або перебування.

Переклав Степан Терновий

 Поділитися