MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чиновників Мінрегіону через суд примусили реагувати на громадську експертизу

22.10.2013   
Георгій Кобзар
Вступило в силу рішення адміністративного суду, яким визнано неправомірною бездіяльність Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України щодо нерозгляду експертних пропозицій, наданих правозахисниками.

18 жовтня 2013 року вступило в силу рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яким визнано неправомірною бездіяльність Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України щодо нерозгляду експертних пропозицій, наданих Східноукраїнським центром громадських ініціатив (СЦГІ) за результатами громадської експертизи діяльності Міністерства.

Громадська експертиза, яку проводив Центр, була присвячена вивченню процедури формування Переліку відомостей, що становлять службову інформацію у Мінрегіоні України. У ході дослідження експерти хотіли з’ясувати причину, яка спонукає Міністерство вносити до власного переліку службової інформації великомасштабні карти та плани, що, у свою чергу, призводило до засекречення генпланів міст.

За результатами дослідження громадські активісти підготували експертні пропозиції та надіслали їх до Мінрегіону ще у липні 2012 року. Але, порушуючи постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади», Міністерство більше року ухилялося від розгляду експертних пропозицій, поданих громадською організацією.

«Лише після відкриття провадження у судовій справі Міністерство нарешті провело спеціалізовану колегію та розглянуло підготовлені Центром пропозиції. Втім найважливішим є те, що Міністерство внесло зміни до власного «Переліку відомостей, що становлять службову інформацію» та скасувало гриф «Для службового користування» на великомасштабних картах та планах міст», – зазначив голова СЦГІ Володимир Щербаченко.

Нагадаємо, що відповідно до Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №976 від 05.11.2008 р., орган виконавчої влади після надходження експертних пропозицій:

1) розміщує їх у тижневий строк на власному веб-сайті;

2) розглядає їх на найближчому засіданні колегії за участю представників інституту громадянського суспільства, що проводив громадську експертизу. У разі коли колегію не утворено, експертні пропозиції розглядає керівник органу виконавчої влади у двотижневий строк за участю представників інституту громадянського суспільства, що проводив громадську експертизу;

2-1) розробляє і затверджує за результатами розгляду експертних пропозицій заходи, спрямовані на їх реалізацію;

3) подає у десятиденний строк інституту громадянського суспільства, що проводив громадську експертизу, письмову відповідь про результати розгляду експертних пропозицій та заходи, спрямовані на їх реалізацію, з одночасним розміщенням відповідної інформації у засобах масової інформації та/або на власному веб-сайті;

4) надсилає відповідну інформацію в письмовій та електронній формі Секретаріату Кабінету Міністрів України для розміщення на урядовому веб-сайті «Громадянське суспільство і влада».

Громадська експертиза була проведена завдяки підтримці програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися