MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія вперше відмовилася виконувати рішення ЄСПЛ

24.10.2013    джерело: ua.korrespondent.net
Степан Терновий

Рішення Росії не виконувати постанову Страсбурзького суду у справі екс-співробітника ЮКОСа Олексія Пічугіна стало безпрецедентним явищем для цієї країни. Раніше російська влада ніколи не відмовлялися приймати рішення ЄСПЛ.

У середу, 23 жовтня, Верховний суд РФ залишив у силі винесений в 2005 році вирок колишньому начальнику служби безпеки нафтового концерну ЮКОС Пічугіну, відмовившись тим самим виконати вимогу Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі.

У 2005 році Московський міський суд засудив Олексія Пічугіна до 20 років ув’язнення за вбивство тамбовських бізнесменів Ольги та Сергія Горіних, замах на життя екс-голови управління громадських зв’язків мерії Москви Ольги Костіної і побиття екс-начальника управління справами Роспрому Віктора Колесова. У 2007 році вирок Пічугіна замінили на довічне ув’язнення.

У жовтні минулого року ЄСПЛ визнав цей вирок несправедливим і зобов’язав Росію відправити справу на перегляд і відшкодувати Пічугіну моральну шкоду.

Згідно з Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод, Росія, яка підписала цей документ ще в 1998 році, зобов’язана була виконати рішення ЄСПЛ. Проте вперше вона відмовилася робити це.

Деякі експерти, коментуючи цей інцидент, заявляють, що тепер Росія має бути виключення з Ради Європи.

Інші ж зазначають, що в європейській практиці таке вже траплялося раніше і багато країн (в тому числі і Україна) відмовлялися виконувати вимоги ЄСПЛ, пояснюючи це верховенством державного законодавства над європейським.

Тим часом адвокат Пічугіна вже заявила, що не виключає звернення до комітету міністрів Ради Європи зі скаргою на Росію.

 Поділитися