MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд: до ув’язненого на Харківщині застосовувались катування

29.10.2013   
Юрій Шершень
Ув’язнений став жертвою катувань через відмову доносити на інших засуджених. Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини в справі «Савенко проти України».
Ув’язнений став жертвою катувань через відмову доносити на інших засуджених. Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини в справі «Савенко проти України». Адміністрація Темнівської колонії переконувала С. Савенка добровільно повідомити, що інші ув’язнені займалися на території закладу якоюсь незаконною діяльністю. Той відмовлявся. Коли усні аргументи не подіяли, в хід пішли катування, результатом яких стала втрата свідомості та низка фізичних ушкоджень потерпілого, зафіксованих експертом-медиком. Спроби Савенка поскаржитись на дії працівників в’язниці ефекту не дали. Його змусили сказати, що всі травми він наніс собі сам. Але згодом у суді визнав, що був примушений відмовитись від скарг, а також надав висновок медичного експерта з 37-річним досвідом роботи, де зазначалося, що Савенко, при всьому бажанні, не міг би нанести собі такі ушкодження. Проте в Україні ані прокуратура, ані суд не прислухалися до доводів засудженого та експерта. Однак зовсім по-іншому до матеріалів справи Савенка поставилися судді Європейського суду з прав людини. У рішенні від 24 жовтня 2013 року Суд встановив факт порушення Україною статті 3 Європейської конвенції (заборона катувань) у матеріальному та процесуальному аспекті. Суд визнав, що розслідування фактів жорстокого поводження шляхом направлення запитів на адресу установи, на посадових осіб якої скаржився заявник, не може вважатись ефективним. Також суд зазначив, що для того, аби розслідування вважалось ефективним, необхідно, щоб воно проводилось із залученням до нього заявника. Суд окремо дав оцінку тому факту, що в процесі розслідування, яке проводилось за скаргами заявника на національному рівні, він відмовився від скарг в частині, що стосувалась заступника керівника виправної установи, де він утримувався. Зокрема, Суд підкреслив, що така відмова не може вважатись вільною, оскільки заявник весь цей час перебував під фактичним контролем з боку адміністрації колонії, таким чином, національні органи зобов’язані були перевірити скарги заявника в повному обсязі. Дослідивши матеріали справи, Європейський суд зобов’язав Україну виплатити Сергію Савенку компенсацію у розмірі 7 000 євро. Заявника в Європейському суді з прав людини представляв Аркадій Бущенко – виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.
 Поділитися