MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні суд присяжних уперше виправдав обвинуваченого

30.10.2013   
Ольга Гончарова
Суд присяжних встановив, що міліція сфабрикувала докази у справі про подвійне вбивство в Сумській області. Обвинуваченого, якому загрожував 15-річний тюремний термін, ухвалили відпустити прямо в залі суду.

Два бібліотекарі і вихователька дитсадку разом з суддями райсуду міста Суми не визнали 20-річного Олександра Бондаренка вбивцею двох односельців.

У ніч на 2 жовтня 2012 року в селі Стецьківка Сумського району грабіжники убили двох пенсіонерок. На допит викликали чи не усе село. Як наслідок слідчі зупинилися на різноробочому Бондаренко, повідомляє видання «Вести».

Через день після допиту з’явилася його явка з повинною, а пізніше і докази - недопалок з його слиною, знайдений нібито на місці злочину, і пара шкарпеток із слідами крові убитих, що запеклася.

Бондаренко попросив суд присяжних для розгляду справи. Присяжними стали дві співробітниці бібліотеки та вихователька дитячого садку.

«На суді я відразу заявив, що явку з повинною у мене вибили. З райвідділу повезли мене на наш комбікормовий завод, де в одному з приміщень влаштували тортурну - били струмом від оголеного дроту, душили протигазом із закритим патроном. Я не витримав і все написав під диктування», - розповів обвинувачений.

Суд знайшов масу невідповідностей у справі. Приміром, коли убили бабусь, на місці цілий день працювала група експертів-криміналістів, проте недопалка вони не знайшли. І тільки через тиждень вже під час відтворення недопалок із слиною Бондаренко з’явився на місці події.

У суді було доведено, що його туди підкинули співробітники міліції. Знайшлися і свідки, які бачили, як Бондаренко заводили на завод, а експерт підтвердив наявність тортур.

Не взяв суд до уваги і шкарпетки з кров’ю убитих - вони були вилучені без понятих, та і в документах фігурує різний колір і матеріал.

У результаті судді і присяжні виправдали Бондаренко, який провів в СІЗО 1 рік і 20 днів, і ухвалили відпустити прямо в суді.

Прокуратура Сум, яка вимагала для Бондаренко 15 років в’язниці, має намір подавати апеляцію.

Нагадаємо, новий Кримінальний процесуальний кодекс(почав діяти в листопаді 2012 року) передбачає для обвинуваченого в злочині, за здійснення якого передбачено довічне позбавлення волі, можливість клопотати про розгляд справи судом присяжних у складі двох професійних суддів і трьох присяжних.

 

За матеріалами Вести, портала Левый берег

 Поділитися