MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

П’ятнична облава - 2

03.11.2013   
Степан Терновий

Сьогодні, 1 листопада 2013 року, відбулася вже друга п'ятнична облава з числа обіцяних начальником ГУ МВС РФ по м. Москві Анатолієм Якуніним.

Цього разу, судячи із звернень наших підопічних, поліція основні сили кинула на квартири та нежитлові приміщення, де живуть мігранти. Людей викидали на вулицю, садили в машини і вивозили у відділи внутрішніх справ, а житло опечатували.

О 21 годині заступнику голови Комітету «Громадянське сприяння» Єлєнє Буртіной зателефонувала Зулхумор Аліжонова. Та сама, що з чотирма дітьми сиділа в аеропорту «Домодєдово», яких не впускали на територію Росії протягом тижня. Після того, як УФМС по Московській області надало Аліжоновим тимчасовий притулок, приховувати справжнє прізвище цієї родини стало безглуздим.

Увечері в квартиру на 3-й Парковій вулиці, де вони мешкали, прийшла поліція, вивела Зулхумор з чоловіком і дітьми, закрила квартиру і відвезла всіх до ВВС «Ізмайлово». Речі Аліжонових залишилися в опечатаному приміщенні. Будинок, що призначений під знесення, ЖЕК віддав якійсь фірмі. Одну кімнату в трикімнатній квартирі Аліжоновим здав узбек, який знімає цю квартиру.

Зулхумор показала поліції своє свідоцтво про тимчасове притулок. Поліцейський здивувався:
- Вам дали притулок - чому ж не дали житло?
Жартівник, одначе.

Як нам радив Прокурор Москви тиждень тому, Єлєна Буртіна зателефонувала черговому прокурору. Вона чула, як прокурор дзвонив до поліції і сказав, що у Аліжонових є статус біженця. Там відповіли: цей будинок йде під знос.

- Ви чули? Будинок під знос.
- І що з цього? Поліція може виселяти людей на вулицю?
- Будинок під знос, вони не можуть в ньому перебувати.
- Мені навіть незручно нагадувати прокурору, що виселення відбувається за рішенням суду, їм здали в цьому будинку житло, ми надавали їм матеріальну допомогу на оплату цього житла, законно вони там знаходяться чи ні, може вирішити тільки суд.
- У них перевірять документи і відпустять.
- Цього недостатньо. Їх, звичайно, відпустять, оскільки немає підстав їх затримувати, але вони опиняться на вулиці. Вони повинні бути повернуті в своє житло. Їх не можна виселяти без всякої підстави.
- Їх ніхто і не виселяв, все буде за законом.

О 22.20 Єлєна Буртіна знову говорила з Зулхумор. Їх відпустили, але дільничний сказав, що дає їм на збори кілька хвилин. І щоб він їх більше там не бачив!

Знову дзвінок прокурору:
- Відбувається те, про що я Вас попереджала: незаконне виселення сім'ї . Прошу Вас втрутитися.
- Добре.

О 22.55 Зулхумор з родиною відпустили, але додому не доставили, дали адресу, де можна взяти ключ від квартири. Дільничний сказав їм, що вони можуть тільки переночувати в тій кімнаті, а на ранок мають звільнити її і віддати йому ключ. В іншому випадку погрожував депортацією до Узбекистану. Це, звичайно, була порожня погроза, але ясно, що жити в цьому місці їм не дадуть.

О 12 ночі Аліжонови повернулися додому. Вони оплатили кімнату до 12 листопада. Ми пояснили їм, що виселити їх може тільки судовий виконавець, але порадили, про всяк випадок, пошукати інше житло.

У цей же час голові Комітету «Громадянське сприяння» Свєтлані Ганнушкіной дзвонив інший відвідувач організації, заявник до Європейського суду, який вже виграв свою справу і отримав тимчасовий притулок, опісля того, як Суд визнав рішення про його екстрадицію до Узбекистану таким, що порушує статтю 3 Конвенції (заборона катувань). Про всяк випадок, назвемо його умовно Ахмедом.

Ахмед мешкав зі своїми земляками в орендованій квартирі за адресою Виползов провулок 6, кв. 10. Увечері він прийшов додому і побачив, що його сусідів садять в машину і відвозять. Піднявшись до квартири, Ахмед побачив, що вона опечатана. У квартирі залишилися його речі та документи.

Ахмеду були добре відомі випадки, коли поліція та ФСБ незаконно передають громадян Узбекистану та його спецслужбам. Це відбувається, незважаючи на заборону ЄСПЛ на їхню екстрадицію і, як наслідок, наданий їм у Росії притулок. Ахмед не наважився йти в квартиру і відправився ночувати в офіс організації.

Сусідів Ахмеда, серед яких була 10-річна дитина, відпустили пізно вночі, але впустили в квартиру тільки ввечері 2 листопада. Їм було велено за півгодини зібрати свої речі і забиратися галасвіта.

Виганяючи таким чином людей на вулицю, поліція порушує і російське законодавство, і міжнародні зобов'язання Росії, зокрема Конвенцію про права дитини. Свавілля - відкрите або спішно уведене в закон - стає єдиним змістом міграційної політики Росії і не вирішує жодної з реально існуючих проблем у сфері міграції .

P.S. На повідомлення, поміщене в Facebook, ми отримали наступну реакцію Алєксандра Куликовского:

«Сусідів Ахмеда - 5 осіб, що мешкали у цій же двокімнатній квартирі, доставили в ВМВС "Міщанський", де їх випадково зустріли члени ОНК м. Москви Олена Гордєєва і Ваш покірний слуга. Дільничний забрав у них ключі від квартири, хоча, за їхніми словами, вона була здана ним до 10 листопада. Чоловіки були готові відразу ж виїхати, але жінка з дитиною, що навчається у 3-му класі московської школи, просила дати їй можливість переночувати вдома, тим більше що "начальник ВМВС дав їм час до 09:00" . Ключів їм не повернули. О 0.45, опісля їхнього дзвінка, я звертався до УВС ЦАО і просив дати їм можливість переночувати. Весь вечір дорослі провели у ВМВС: у них брали відбитки пальців, перевіряли по базах та відпустили ближче до опівночі. До відділу "у справах неповнолітніх" ми не заходили, але, судячи з усього, дитина не була затримана. Причина підвищеної уваги до цієї квартирі - письмові скарги мешканців на загальну неспокійну ситуацію в під'їзді, в якому заходились ночувати сторонні люди опісля богослужінь у сусідній мечеті».

Зазначимо, що ці нічні гості під'їзду не мають жодного стосунку до мешканців квартири, де жив Ахмед. Вони створюють для постійних мешканців, незалежно від їхнього громадянства, однаковий дискомфорт і проблеми. Дії поліції незаконні і безглузді. Це чергова імітація діяльності, яка веде до роз'єднання і озлоблення жителів Москви.

Текст отримано ХПГ електронною поштою від голови Комитету «ГРАЖДАНСКОЕ СОДЕЙСТВИЕ» Свєтлани Ганнушкіной.

Українською переклав Степан Терновий

 Поділитися