MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Росії людину засуджено за думкозлочин

06.11.2013   
Богдан Міщанський
Мешканець Гатчини Дмітрій Лєбєдєв за висловлювання, на кшталт, «бог - це міф», «духовенство не вірить у бога» та їм подібні, а також за «погані думки про патріарха», отримав кримінальний вирок.

Як повідомила «Газета.СПб», мешканець Гатчини Дмітрій Лєбєдєв за висловлювання, на кшталт, "бог - це міф", «духовенство не вірить у бога» та їм подібні, а також за "погані думки про патріарха", отримав кримінальний вирок.

У полі зору тамтешніх правоохоронних органів 39-річний Дмітрій Лєбєдєв потрапив ще 2009 року, після того, як почав обговорювати і засуджувати клерикалізацію країни в Інтернеті.

Приблизно в той же час мешканець Нижнього Новгорода Дмітрій Шубін  у своєму блозі також критикував церкву. Він і став першим об’єктом для атаки правоохоронців  Дмітрій же Лєбєдєв став у цій справі співучасником, і крамольні тексти, написані ним, лягли в основу кримінальної справи, порушеної Гатчинському міською прокуратурою.

Ось приклад тексту (мовою оригіналу), визнаного Гатчинським судом, за участі у процесі представника московської єпархії, блюзнірським та  єретичним:
 
«…Оглянитесь вокруг – это только церковь внушила вам, что пойдя против представителей бога, «священного» духовенства, вы станете отступниками… Но они-то не верят в бога, они прекрасно помнят, как попирали язычество на Руси, как рубили волхвов за их отказ принять христианство, как преследовали старообрядцев. 
 
Они прекрасно знают, что их бог - это миф, поэтому, во время проповеди они думают только о том, сколько принесет «свечной доход»… 
 
Наши действия направлены против РПЦ, против высшего духовенства, так как люди должны знать правду, люди должны знать что в каждом из нас есть бог, в ком-то он проявляет себя ярче, в ком-то он дремлет. Так вот, в тех людях, которые позиционируют себя как высшее духовенство, он дремлет».
 
 
Від прес-секретаря Слідчого управління СК Росії по Ленінградській області Юліі Матолигіной стало відомо, що в групу з розслідування справи був включений кращий слідчий з особливо важливих справ, оскільки справа викликала великий суспільний резонанс. Старший слідчий з особливо важливих справ Артьом Міхайлов, що працював над цією справою, у телефонній розмові повідомив, що згадані у вироку фрагменти критики РПЦ не були ключовими при підготовці звинувачення - головним козирем обвинувачення стала назва групи, де обговорювалася РПЦ. Назва була така: «Убий патріарха». На цій підставі слідство дійшло висновку, що Лєбєдєва та Шубіна необхідно притягти до кримінальної відповідальності... за насильство!
 
Справа в тім, що Лєбєдєв та Шубін - каббалісти. Вони вірили, що якщо думати про людину погано, людині стане зле. Каббаліст Дмітрій Шубін вирішив провести в своєму блозі уявну акцію під назвою «Убий патріарха». Акція мала на увазі чисто ритуальне вплив - на думку окультистів, люди, яким не подобається РПЦ та її сановники, мали в один і той же час подумки бажати їм смерті. Цей думкозлочин і став основою для вироку. Адже, за версією слідства, бажати людині смерті - означає, закликати до насильства.
 
Далі більше. У вироку містяться описи ще більш страшних уявних злочинів (цитуємо вирок): «висловлювання (Лебєдєва) містять приховане спонукання, звернене до потенційних читачів, діяти, щоб «наступні покоління не були гнані духовенством», «боротися за майбутнє», в якому не буде жодних релігій, де кожна людина буде вільною у своїх думках, своїх ідеях».
 
Примітно, що Дмітрій Лєбєдєв скористався послугами безкоштовного, призначеного йому судом адвоката. За порадою цього адвоката він визнав свою провину і погодився на співпрацю зі слідством, аби одержати не найсуворіше покарання з усіх можливих варіантів - тобто реальне позбавлення волі. В результаті обвинувальний вирок їм не заперечувався і не оскаржувався.
 
Незважаючи на очевидну безглуздість цієї справи, фахівці Петербурзького науково-дослідного центру з вивчення екстремізму не вважають кримінальне переслідування за інакомислення проблемою. Глава експертного центру Сєргєй Кузнєцов заявив ПІТЕР.ТВ, що карати за уявні злочини можна і потрібно.
 
Він навів приклади з західної юридичної практики, коли модельєра Джона Гальяно засудили до штрафу в 22 тисячі євро за публічні антисемітські висловлювання, але не пояснив, як пов’язана критика релігійних забобонів з націоналізмом.
 
Це кримінальне переслідування вкоротило віку першому фігуранту справи, Дмітрію Шубіну - він помер у серпні минулого року. Кепські справи й у Дмітрія Лебедєва: за вироком суду у нього відібрали на користь держави єдиний ноутбук - як знаряддя злочину. А ось у Кирила Гундяєва, керівника РПЦ, все добре - не спрацювала диверсія каббалістів, сповіщає ПІТЕР.ТВ.
 
 
Показовим є те, що усі єретичні висловлювання підсудного Дмітрія Лебедєва суддя Гатчинського суду Попова М. Ю. сором’язливо сховала від поглядів громадськості - у вироку цитуються лише фрази з висновків експертів, але не самі тексти, що стали основою для обвинувачення.
 
При цьому повні і точні цитати підсудного й досі доступні у блозі померлого Дмітрія Шубіна. Ба більше! Значна частина цих висловів є практично дослівним викладом позицій Карла Маркса, Владіміра Лєніна, Еріха Фромма, Зиґмунда Фройда, Альбера Камю, Віталія Гінзбурга,  Стівена Хокінга та інших мислителів.
 Поділитися