MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні журналістам заважають працювати

06.11.2013   
Сергій Григор’єв
Як повідомляє «Інститут масової інформації», в Україні у поточному році вже зафіксовано 115 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 74 випадки нападів і погроз журналістам.

За 10 місяців року «Інститут масової інформації» зафіксував 74 випадки нападів та погроз журналістам, 115 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, 40 випадків цензури та 39 випадків політичного та економічного тиску. Про це свідчать результати моніторингу свободи слова, який проводиться Інститутом.

Зокрема, у жовтні було зафіксовано 15 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів (порівняно із вереснем – 11), 5 випадків погроз та залякувань (порівняно із вереснем - 4) та 5 випадків побиттів та нападів на журналістів (у вересні – 4). Крім того, у жовтні також відбулося зростання випадків цензури – 3 (у вересні – 1). Дещо зменшився політичний тиск – 3 (у вересні – 5).

Найбільш резонансними порушеннями свободи слова у жовтні стали кіберзлочини проти журналістів та громадських активістів. За даними ІМІ, масові фішингові атаки на електронні скриньки відомих журналістів та громадських активістів та злами їхніх електронних акаунтів розпочалися з початку вересня.

Безпрецедентним випадком тиску у жовтні став злам домашнього комп’ютера виконавчого директора ІМІ Оксани Романюк, після чого її файли та особисту переписку у спотвореному вигляді було викладено в Інтернеті.

Серед випадків побиття журналістів минулого місяця «відзначились» працівники спецпідрозділу міліції «Беркут» та чергові «тітушки», які нападали і застосовували фізичну силу стосовно медійників.

Так, у Києві під час акції опозиції під Київрадою постраждав оператор знімальної групи «1+1», який працював у натовпі протестувальників – його невідомий молодик спортивної статури вдарив ліктем у живіт. Крім того, у столиці на Європейській площі майор міліції скинув журналіста «Нового регіону» Сергія Рульова з парапету, з якого той знімав концерт, організований Партією регіонів.

ІМІ зазначає, що невідомі особи продовжують перешкоджати показу документального альманаху «Відкритий доступ». У Трускавці зірвали показ, вимкнувши світло і «замінувавши» приміщення. У Сумах також зірвали показ «Відкритого доступу», а організаторів звинуватили у провокаціях і у нападі на офіс сумського осередку Партії регіонів.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг «Барометр свободи слова» за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кіберзлочини проти ЗМІ і журналістів.

Нагадаємо, до щомісячного моніторингу ІМІ у вересні поточного року увійшов випадок, коли на Харківщині суддя заборонила журналісту бути присутнім у суді через наявність у нього «нелегітимного» диктофона. 16.09.2013 в Червонозаводському районному суді м. Харкова суддя Людмила Нікуліна не дозволила кореспонденту видання Харківської правозахисної групи «Права людини» Юрію Чумаку перебувати на відкритому судовому засіданні без подання заяви на право користування диктофоном у судовій залі.

 Поділитися