MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи були заворушення з боку іноземних студентів у Харкові?

20.11.2013   
Юрій Шершень

ЗМІ повідомляють: близько сотні іноземних студентів напередодні ввечері влаштували у Харкові безлад на вулиці. Ось тільки у правоохоронців і місцевих жителів інформація розходиться. У міліції запевняють, що бійку вдалося припинити, очевидці розповідають про масові заворушення.

Повідомлення на офіційному сайті ГУМВС України в Харківській області виглядає досить дивно:

«18 листопада близько 22-25 від оператора «102» до чергової частини Орджонікідзевського РВ міста Харкова надійшло повідомлення про те, що на бульварі Івана Каркача відбувається бійка між молодими чоловіками.

На місце події булі направлені працівники слідчо-оперативної групи, наряди патрульної служби, ДАІ та спецпідрозділу міліції «Беркут». Правоохоронцями було встановлено, що між двома студентами та невідомими особами стався конфлікт, який згодом перейшов у сутичку. Один із мешканців студентського гуртожитку покликав на допомогу своїх товаришів. В результаті на вулиці поблизу гуртожитку зібралося близько 100 осіб. Завдяки своєчасному реагуванню працівників міліції на повідомлення, ситуацію вдалося швидко локалізувати. З учасниками зібрання була проведена відповідна профілактична бесіда і юнаки спокійно розійшлися у своїх справах. Одному студенту була надана медична допомога».

Натомість, місцеві жителі розповідають, що бачили натовп іноземців, які «бігли, кричали, верещали, зносили все, що бачили, били...».

З чого б це іноземцям (за словами очевидців – вихідцям з країн Середньої Азії) ні з того – ні з сього вдаватися до таких безладів? Тутешні мешканці запевняють: це була помста. У ніч з суботи на неділю тут побили іноземного студента. Досі на місці події залишились калюжі крові та розтерзані речі.

З тим, що місцеві парубки самі часто задирають іноземців, жителі погоджуються. При цьому зазначають, що сутички між місцевими та студентами відбуваються нерідко.

Цікаво, що після того, як зазначене заворушення стало надбанням гласності й про нього сповістили засоби масової інформації, керівництво Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця виступила з офіційною заявою про те, що «іноземні студенти університету в масових заворушеннях, про які писали деякі ЗМІ, не брали участь».

Очільники вишу запевняють: «18 листопада в районі гуртожитку №2 ХНЕУ ім. С. Кузнеця між двома студентами та невідомими особами стався конфлікт, який згодом перейшов у бійку, однак завдяки своєчасному реагуванню співробітників міліції ситуацію вдалося швидко локалізувати».

Проте навіть подана таким чином інформація про конфлікт аж ніяк не стикується з міліцейським повідомленням про близько 100 осіб, які «зібралися на вулиці поблизу гуртожитку».

Така «поза страуса з головою у піску» та замовчування проблемної ситуації сьогодні аж ніяк не сприятиме розв’язанню її у майбутньому. Необхідно, в першу чергу, забезпечити безпеку і громадський порядок у районі, де навчаються та мешкають іноземні студенти, що унеможливить неконтрольовані протестні дії з їх боку.

 Поділитися