MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Соціальні працівники Чугуївщини переглянули документальні фільми про права людини

24.11.2013   
Георгій Кобзар
Кращі фільми Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA продемонстрували працівникам Чугуївського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Кращі фільми Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA продемонстрували працівникам Чугуївського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ).

15 листопада 2013 року близько 20 соціальних працівників Чугуївського ЦСССДМ ознайомилися з високохудожнім та якісним документальним кіно про права людини. Кінопоказ в рамках Міжнародного мандрівного фестивалю Docudays UA організував Юрій Чумак – голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатор «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи», член Харківської правозахисної групи.

Юрій Чумак розповів про те, що Фестиваль є неполітичним і некомерційним проектом, спрямованим на донесення до українського глядача високих ідеалів прав людини засобами документального кіно.

На прикладі героїв фільмів кожен може переконатися, що завжди є вибір: змиритися та опустити руки чи боротися за власні права й інтереси, права людини та основоположні свободи.

До уваги соціальних працівників Чугуївщини було представлено фільми «Абетка» (Німеччина, режисер Мадлі Ляене), що розповідає про молоду жіночку, яка після довгих років громадянської війни в Ліберії вчиться читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки, а також «Мрія» (Україна, режисер Дар’я Дрюченко), що створює портрет музичного керівника школи-інтернату для дітей з вадами слуху – людини талановитої та некорисливої, яка віддає всю себе заради щастя й радості глухих дітей.

По закінченні кінопоказу відбулося жваве обговорення кінокартин.

Як зазначила директор Чугуївського районного ЦСССДМ Інна Рябініна, значущість показаних фільмів полягає ще й у тому, що вони піднімають важливі суспільні проблеми – цінності освіти, соціального захисту тих, хто відноситься до вразливих верств суспільства. Тому кінострічки «Абетка» й «Мрія» були щиро сприйняті персоналом ЦСССДМ, оскільки саме ці люди постійно мають справу з родинами, які перебувають у складних життєвих обставинах.

До речі, Чугуївська районна рада на останній сесії, що відбулася 12 листопада, затвердила «Програму правової освіти населення Чугуївського району на 2013 – 2015 роки», одним з пунктів якої передбачено щороку, у листопаді-грудні, за сприяння Чугуївської правозахисної групи проводити кінопокази документального кіно про права людини, в рамках Мандрівного кінофестивалю Docudays UA.

 Поділитися