MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров: Спротив може бути радикальним, але виключно ненасильницьким!

29.11.2013   
Степан Терновий

Виступ на Євромайдані у Харкові 29.11.2013 р.

Те, що сьогодні сталося, було очікуваним. Я ще вчора про це казав.

Головне питання,-- що нам робити?

І ось, що я хочу сказати з цього приводу. Вчора я вже казав про це. Згідно ст. 5 Конституції України право зміни конституційного ладу належить ВИКЛЮЧНО народу України. Угода про євроінтеграцію,- це очевидно,- зміна конституційного ладу. Оскільки вона збільшує обсяг прав кожного з нас, обсяг свободи народу. Отже, тільки народ має право вирішити, чи підписувати цю угоду, а чи ні. За даними соціологів 68% українців за євроінтеграцію, навіть в Криму, на півдні, на сході, прихильників європейського вибору 50%. Отже, ні Президент, ні Уряд, не мають жодного права не підписувати цю угоду. Є й така обставина: 21 листопада Уряд, фактично, перевищив свої повноваження, перебрав на себе повноваження Верховної Ради. Це,- брутальне порушення Конституції України. Тому, що за Конституцією, визначення засад зовнішньої політики належить Парламенту. Верховна Рада визначилась із зовнішньополітичним напрямком, ухваливши Закон "Про європейську інтеграцію". Цей закон чинний. Тому Уряд не мав права цей процес припиняти. Це,- зловживання владою. Ст. 365, ч. 3 Кримінального кодексу, та, яку інкримінували Тимошенко та Луценко та іншим бувшим урядовцям. Це схоже на злочин.

З цього випливає те, що ми маємо нарощувати тиск на Президента, на Уряд, на Парламент, на весь політикум, аби всі вони виконали наші вимоги, а Угода про асоціацію була підписана якомога скоріше. Треба шукати механізми для цього тиску. Я думаю, що одним з таких механізмів міг би бути загальнонаціональний круглий стіл за участі 3-х сторін: з одного боку це громадянське суспільство, з другого боку опозиція, з третього боку це Партія регіонів та Президент, варто запросити й четверту сторону,-- Представництво Європарламенту Європейського союзу. За їхнього посередництва цей круглий стіл проводити. Я думаю, що якщо політична опозиція озвучила би цю ідею, Президенту та його компанії було би важко від неї відмовитись. Це один з елементів тиску, за допомоги якого можна примусити чинну владу виконати всі вимоги і прямувати до підписання Угоди про асоціації. Можна шукати й інші механізми.

Якщо ж нас не будуть слухати, треба шукати більш радикальні методи тиску на владу. Але всі вони мають бути ненасильницькими. Спротив має бути ненасильницьким. Є купа методів такого спротиву, купа засобів. Але спротив має бути ненасильницьким.

Я постійно чую з різних боків, що без насильства нічого не буде, нічого не вийде. Хочу нагадати, що з Україною все навпаки, що українці мали успіх тільки тоді, коли не вдавалися до насильства. Навіть Норильське повстання 1953 року було виграшем фактично, саме тому, що це був ненасильницький спротив людей, що перебували в таборах, були приречені на вірну загибель, але перемогли фактично. Майдан 2004 року також переміг. І я вважаю, що однією з причин цієї перемоги було те, що не було застосоване насильство.

Є різні радикальні форми і методи спротиву, різні технології. Але спротив має бути виключно ненасильницьким!

Сподіваюсь, що наші вимоги будуть виконані, і Угода про асоціацію з ЄС буде підписана.

Відеозапис виступу (дивитись з 19:05 по 25:21)

 

 Поділитися