MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сучасні політичні події – це справжня трагедія українського народу

13.12.2013   
Інна Сухорукова
Розмова з харківською учасницею київського Майдану, правозахисницею Марією Шутальовою, почалася несподівано. На моє запитання, як вона оцінює історичний вимір Майдану, вона відразу відповіла: «як велику трагедію українського народу».

Розмова з харківською учасницею київського Майдану, правозахисницею Марією Шутальовою, почалася несподівано. На моє запитання, як вона оцінює історичний вимір Майдану, вона відразу відповіла: «Як велику трагедію українського народу».

Такої оцінки я не очікувала, бо, перш за все, в очі впадає героїзм, мужність та самовідданість наших людей. Але поміркувавши я зрозуміла, що учасниця Майдану є абсолютно правою. Це треба було так принизити, загнати в глухий кут мільйони людей, щоб вони покинули все: домівки, дітей, працю, власні інтереси і бажання, в мороз ті в снігопади, в будь-яку погоду стоять на площах Києва – Майдані Незалежності, Михайлівській, перед КДМА. Просто іншого виходу у людей немає. Вони розуміють, що відступати нікуди. Що біда прийшла у кожну хату, до кожного громадянина. Якщо громадянське суспільство піде на поступки – завтра не буде країни, бо влада налаштована всіх закатати в асфальт». Дії влади Януковича не передбачувальні, бо важко зрозуміти мотиви , з яких вона приймає рішення.

Єдиним раціональним мотивом ірраціональних дій влади можна вважати страх Януковича, що його не оберуть президентом на другий термін.

Росія та Білорусь є для нього прикладами успішного безстрокового панування.

Дати собі раду і зрозуміти, що він знаходиться ні в Росії або Білорусі, а в зовсім іншій країні , Янукович не хоче, а його оточення, як видно, штовхає його на дії, які не мають зворотного шляху. Влада впевнена, що силою вона примусить народ України робити те, чого бажає влада. Вони сподіваються на холодну зимову погоду, на втому людей і безпорадність опозиційних політиків.

Але вони не можуть оцінити силу відчаю. І знов, і знов наступають на ті ж самі граблі. але і така, досить раціональна спроба з’ясувати мотиви дій Української влади проти мітингарів мирного Євромайдану, залишає безліч запитань. Навіть, якщо Янукович смертельно боїться втратити свою посаду, невже він не зрозумів, що зараз найнебезпечніша ситуація за все існування української держави. Країна поринає в хаос і безвладді. Люди не мають сили жити, ані працювати, що принесе страшну шкоду економіці країни. Годі казати, що наша економіка і без соціального вибуху була не в кращому стані. може  саме через системну кризу в економіці , Янукович так боїться втратити свою посаду?

Я не знаю, як відповісти на ці питання. І взагалі, чи піддаються раціональному погляду поточні події і те, що робить влада. але залишається зрозумілим одне – нас  , Україну, українців вирішили продати Росії. і це рішення декількох осіб, прізвища яких ми твердо навіть не знаємо. Вони ховаються, а їх рішення стосується 45-мільйонного народу, країни, яка має родючі землі, корисні копалини, запаси прісної води і т.і. а от яка ціна цієї ділової угоди, і що намагається приховати або отримати від Росії Янукович – на цю тему може бути багато відповідей. І всі вони однозначні: народ України вкотре є заручником безсоромних і меркантильних політиків, тобто злочинних  торгах стратегічним вибором влада для вирішення своїх поточних проблем стає Росія.

А на народ України та її суверенітет владі вкотре начхати.

І то є справжня трагедія українського народу, трагедія, породжена діями начебто законно обраної влади.

 Поділитися