MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Євген Захаров: Позиція Майдану є дуже сильною і в моральному сенсі, і в правовому

17.12.2013   
Богдан Міщанський

Виступ на Харківському Євромайдані 15 грудня 2013 року.

 

Доброго дня!

Мені вчора розповіли анекдот. Адвокатський. Дзвонить до адвоката людина і каже: «Мене побила на Майдані міліція. Як мені себе убезпечити від покарання?»

Так от, щоб не було таких анекдотів, це сміх скрізь сльози насправді. Щоб такого не було, треба домогтися покарання тих, хто віддав злочинний наказ бити людей і тих, хто цей злочинний наказ виконав. Це є абсолютно необхідно!

Позиція Майдану є дуже сильною і моральному сенсі, і в правовому. І треба, насамперед, наполягати саме на цьому. А також на відставці Захарченка, Коряка, відсторонення від роботи Клюєва. Відомо, що саме він віддавав ці накази. Ті, кого «призначили бути винуватими, вже дають покази і стверджують, що саме Андрій Клюєв, секретар РНБО, віддавав ті накази.

Ганьба!

Але є й позитивні новини. Всі, хто був заарештований опісля жахливого побиття 1 грудня вже звільнені, вони всі знаходяться на свободі. Тобто, влада, фактично, визнала, що був здійснений злочин. Було багато заяв в яких засуджувались дії міліції, від олігархів, від ректорів університетів. Зокрема ректор Харківського університету Віль Бакіров звернувся до Президента із заявою, що правда він там виступав не як ректор, а як голова Асоціації соціологів України, але це не має значення, насправді.

Опозиції у Парламенті треба домогтися тих відставок. Це є вкрай необхідно!

Також я хочу сказати, що вкрай необхідною є ідентифікація всіх тих офіцерів та солдат «Беркуту», хто виконував злочинні накази, і їхнє покарання. Відсторонення їх від роботи та притягнення до відповідальності.

Правозахисні організації України створили незалежну комісію для громадського розслідування цих злочинів. Зараз іде активна робота не тільки в Києві, але й в інших містах, йде збір інформації, запис відео, свідчень про насильство щодо людей, які підтримали Євромайдан. На підставі цих матеріалів ми складемо детальний опис того, що відбулося, і це буде підставою для притягнення до відповідальності тих, хто був задіяний у всіх цих ганебних подіях. Кожен, хто постраждав, має отримати компенсацію. Кожен, хто скоїв злочин має бути покараним. Ми мусимо цього домогтися. Це стане запобіжником і запорукою того, що подібне більше не повториться. Якщо цього не зробити, то варто очікувати подібних випадків і надалі. Адже злочинці залишаться непокараними. Покарання злочинців є абсолютно необхідним.

 

Іще кілька думок. В нашому гімні, я вважаю, ключовими словами є «душу й тіло ми положим за нашу свободу». Багато говорилось про те, якою є українська національна ідея, і таке казали, й таке. Хоча абсолютно ясно, що українська національна ідея,- це ідея свободи! Хочу нагадати, що знамениті повстання в сталінському ГУЛАзі, у Норильську 1953 року, у Кінгірі організували та ними керували саме українці. Саме вони повстали, незважаючи на те, що їх чекала вірна смерть. І вони перемогли у Норильську, там змінилася ситуація.

Оцей вірус непокори, який підняв людей на повстання в ГУЛАзі, який надихав українських правозахисників у 60-ті – 80-ті роки, коли вони за своє право називати речі своїми іменами пішли в табори. Саме цей вірус непокори вивів людей на Майдан 2004-го року і зараз також. І наш Майдан,- це захист, насамперед, нашої свободи. І ми мусимо її захищати! І бути пильними, оскільки, щодня проти Євромайдану вчиняються різні провокації. І зрозуміло, звідки вони йдуть. Тому ми маємо бути пильними, розуміти де нас провокують і не вестись на провокації. Аби потім вони не казали, що нас  «развєлі, как котят».

 

Я абсолютно впевнений, що ми виграємо цю війну. Слава Україні! Слава всім вам!

 

 Поділитися