MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Що заважає генпрокурору провести ефективне розслідування розгону Євромайдану?

22.12.2013   
Сергій Григор’єв
Генпрокурор Віктор Пшонка заявив у Верховні Раді, що «об’єктивні чинники» не дають в короткий термін завершити розслідування подій, що сталися у ніч на 30 листопада на столичному Майдані Незалежності.

Генпрокурор Віктор Пшонка 20 грудня 2013 р. заявив у Верховні Раді, що «об’єктивні чинники» не дають в короткий термін завершити розслідування подій, що сталися у ніч на 30 листопада на столичному Майдані Незалежності.

«Є об’єктивні чинники, які не дають можливості завершити розслідування у короткі терміни. Це значний обсяг матеріалу, що підлягає вивченню і дослідженню, неявка на допит потерпілих і свідків, у тому числі народних депутатів України», – сказав Пшонка та запевнив, що, незважаючи на ці чинники, правова оцінка буде надана кожному рішенню, яке ухвалювалося в ту ніч.

Пшонка нагадав, що голові Київської міської державної адміністрації Олександру Попову, заступнику секретаря РНБО Володимиру Сівковичу, начальнику київської міліції Валерію Коряку і його заступнику Петру Федчуку слідчі Генпрокуратури вручили повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Також Пшонка констатував, що «рівень застосування сили з боку правоохоронців не відповідав небезпечності посягання та обстановці, що склалася». Генпрокурор визнав, що 88 заяв про спричинення правоохоронцями тілесних ушкоджень під час протистоянь 29-30 листопада знайшли підтвердження під час слідства. «Госпіталізовано було 2 особи. Серед потерпілих – 7 студентів, 2 іноземця, 3 неповнолітніх та 7 журналістів. Решта 70 – це повнолітні цивільні особи», – повідомив він.

Пшонка оповістив, що всього за подіями з 29 листопада по 14 грудня відкрито 40 кримінальних проваджень, у тому числі щодо знесення пам’ятника Леніну на бульварі Шевченка в центрі Києва.

Крім того, генпрокурор заявив, що до закликів щодо повалення влади в Україні причетні члени радикальних угруповань. У зв’язку з цим слідчі СБУ зареєстрували 2 кримінальні провадження.

«Аналіз матеріалів розслідування свідчить про те, що до різних провокацій і правопорушень причетні члени радикальних угруповань, які вже тривалий час діють під виглядом різних громадських організацій, у тому числі спортивного напрямку. Вони відрізняються потужним фінансуванням, згуртованістю і веденням ідеологічної роботи з поширення націоналізму і розпалювання міжнаціональної ворожнечі», – мовив Пшонка.

Щоправда, при цьому зазначив, що слідство поки не в силах назвати хто віддавав наказ розганяти людей на Майдані 30 листопада.

У зв’язку з питанням про ефективність роботи Генпрокуратури, Пшонка заявив, що питання відставки генерального прокурора необхідно розглядати у законодавчій площині, згідно з якою останнє слово залишається за президентом.

Нагадаємо, 15 грудня «Українська правда» опублікувала копії протоколів допитів Сівковича і Попова, згідно з якими вони на допитах заявили, що у своїх діях у ніч на 30 листопада керувалися вказівками секретаря РНБО Андрія Клюєва. Раніше опозиційні політики заявляли, що саме Клюєв організував і керував розгоном Євромайдану. Але Клюєв кілька разів публічно спростовував заяви про свою причетність до розгону Євромайдану.

 Поділитися