MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародна журналістська спільнота в шоці від українського «Беркуту»

30.01.2014   
Георгій Кобзар
Іноземцям важко уявити, що правоохоронні органи можуть навмисне бити журналістів, які пред’являють посвідчення. Виникають сумніви, що такі речі можуть відбуватися в нормальній демократичній державі.

За словами представника Польської асоціації журналістів Павела Боболовича, зараз кореспондент польського телеканалу «Белсат» білорус Сергій Марчик та його колега Юрій Висоцький, яких «Беркут» побив у Черкасах, знаходяться в Києві у лікарні. Їхній стан – важкий. Тому найголовніше для них – це здоров’я.

Асоціація збирається звертатися до українського уряду від усієї журналістської спільноти Польщі з вимогою надати пояснення, припинити подібні дії силових структур та повідомити, які заходи будуть вжиті з цього приводу.

«Журналістська спільнота в шоці. Колегам важко уявити, що правоохоронні органи можуть навмисне бити журналістів, які показують посвідчення. Бачачи, що вони в бронежилетах, спеціально вибирали, куди бити. Таке може бути тільки в разі війни, якщо одна країна воює з іншою, ведуться бойові дії і журналіст випадково опинився в центрі подій, його не помітили. Але так, щоб зумисне завдавати ударів і якнайбільше зашкодити журналістам! Ми будемо на рівні Європейської федерації журналістів вимагати пояснень. Бо виникають сумніви, що такі речі можуть відбуватися в нормальній демократичній державі», – заявив прес-службі Національної спілки журналістів України Павел Боболович.

Кореспондент польського телеканалу «Белсат» Сергій Марчик розповів про обставини свого побиття і затримання:

«Я та мій колега Юрій Висоцький разом робили матеріал про незалежних журналістів, які постраждали від рук правоохоронців в Україні. Ми ввечері разом з колоною Автомайдану поїхали в Черкаси. В цій же колоні їхала Тетяна Чорновол, яка нас найбільше цікавила як особистість для нашого репортажу. Коли ми приїхали, почалося захоплення адміністративної будівлі. З’явився в певний момент «Беркут» і далі був хардкор.

Ми знімали момент, коли одного з беркутівців збив автомобіль. Ми якраз знімали цей момент і робили поруч «стенд-ап». В певний момент беркутівці озлобились в тому числі й на нас, налетіли, почали бити. Мій колега намагався мене якось витягти з-під палиць «Беркута», але почали бити й його. Нас побили, посадили в машину. Розбили техніку і зразу всю техніку забрали.

Мені здається, в певний момент «Беркуту» наказали бити журналістів. Побили не тільки нас, але, здається, і журналістів «5 каналу», «Інтера» та якогось місцевого каналу.

Не можу сказати, скільки точно було затримано. В тому автобусі, де я сидів, було 9 осіб, і поруч ще осіб 9-10. Але коли ми їхали, я бачив два автобуси щільно набиті людьми. В цілому можна сказати, що 30-40 осіб затриманих були в автобусах.

Я бачив своїми очима, як діда років 60-70 «Беркут» розстрілював гумовими кулями просто впритул, десь з метра – по ногах, по обличчю. Я не можу сказати навіть, у якому стані зараз ця людина. Коли я був у лікарні, лікарі говорили, що вже «зашили» 12 осіб, а четверо з них у вкрай важкому стані.

Після певних переговорів і звернень до міліціонерів, нас випустили, оскільки у нас польські журналістські посвідчення. Мене відвезли в лікарню, тому що мені треба було шви накладати на голову. На мені був бронежилет, він мені врятував ребра. Але ноги-руки – всі в страшних синцях. Сильно побитий. На голову наклали 11 швів, але лікарі сказали, що струсу немає і кості цілі.

А колегу відвезли у відділок міліції. Він намагався подати заяву про втрату техніки, а фактично про крадіжку техніки, оскільки у нас її офіційно ніхто не вилучав. Але йому почали погрожувати, почали тиснути на нього. Нарешті він ледве зміг вибратися з цього відділку. Приїхав у лікарню, там йому надали мінімальну медичну допомогу…»

До речі, за останніми даними більше 150 журналістів постраждали з початку протестів в Києві. 42 журналісти були поранені під час висвітлення протестів в середині січня, до цього додаються свідчення про те, що журналістів залякують, їм погрожують і змушують залишити країну.

У відповідь на таку відчайдушну ситуацію Міжнародна федерація журналістів (IFJ) спільно з Європейською федерацією журналістів (EFJ) започатковує Українську кризову кампанію «SOS KIEV», мета якої – закликати український уряд поважати свободу преси і припинити напади на журналістів по всій країні.

 Поділитися