MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Цензура заборонена. Запобіжником повинна бути журналістська етика

11.02.2014   
Георгій Кобзар
У Харкові відбувся круглий стіл редакторів та журналістів харківських ЗМІ, організований Комісією з журналістської етики.

Минулого тижня у Харкові відбувся круглий стіл за участі редакторів та журналістів харківських ЗМІ, які обговорили специфіку роботи в умовах нинішньої ситуації в Україні.

Модераторами розмови виступили голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий (співзасновник газети «Дзеркало тижня») і член Комісії Тарас Кузьмов.

Харківські «акули пера» поділилися міркуваннями щодо існування такого невластивого для розвинених країн явища як комунальні ЗМІ, що за гроші платників податків піарять місцеву владу.

Журналісти обговорили нюанси своєї роботи, необхідності дотримання професійних стандартів і дотримання таких норм професійного кодексу, як неоприлюднення даних про джерела інформації, розмежування фактів та оціночних суджень, дотримання балансу точок зору тощо.

Так, головний редактор телеканалу «Simon» Володимир Мазур зазначив: «Кодекс етики українського журналіста, який у нас є – це добровільна угода групи людей, які, так чи інакше, сповідують певні цінності. Є, сподіваюся, менша група людей, яка ці цінності ніколи сповідувати не буде. Питання в кінцевому підсумку в наявності совісті у тої чи іншої людини. І криза виявляє особисті якості тієї чи іншої людини».

Журналіст та літературний критик Юрій Хомайко зауважив, що обов’язково необхідно відділяти факти й судження, проте застеріг від «прісної» тенденції, що панує наразі у харківській пресі, коли журналісти лише ретранслюють точки зору різних експертів, зовсім уникаючи висловлення власної точки зору. «Але відсутність авторських коментарів та суджень убиває журналістику!», – наголосив Ю. Хомайко.

Кореспондент видання «Права людини» Харківської правозахисної групи Юрій Чумак підкреслив, що ст. 15 Конституції України недвозначно проголошує: «Цензура заборонена». Тому, як вважає Ю. Чумак, «Неправильно забороняти будь-що писати, показувати (за виключенням «мови ворожнечі», що може спонукати до розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті). Не може ЗМІ закрити очі на якийсь процес чи явище або факт. Інша справа – як це показувати».

Журналіст-фрілансер Євген Маслов акцентував на існуючій проблематиці залежності працівника ЗМІ від володільця, що впливає на всю ситуацію в журналістиці. При цьому навіть «вільний Інтернет», на думку Є. Маслова, не позбавлений цієї «хвороби»: «Зараз з’явилося багато Інтернет-сайтів, де очевидною є картина щодо ангажованості залежно від власника».

А голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий пригадав, що у 2004 році під час «Помаранчевої революції», коли влада організувала черговий наступ на свободу слова, саме протестний виступ не тільки журналістів, але й технічних працівників телестудій і редакцій (без яких робота ЗМІ зупиняється) дозволив зламати цю ситуацію.

«Остання справа, коли власники ЗМІ «нацьковують журналістів один проти одного», – заявив В. Мостовий та висловив жаль, що у вітчизняної журналістської спільноти допоки не вистачає корпоративної солідарності.

Завершуючи роботу круглого столу, Тарас Кузьмов висловив розуміння, що харківські журналісти чекають від Комісії, аби вона стала безстороннім «арбітром», який зможе виставляти певні «маячки» щодо етичності або неетичності роботи ЗМІ.

 

Комісія з журналістської етики – орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій, який дозволяє обговорювати та пропонувати шляхи вирішення конфліктних ситуацій базуючись на єдиному стандарті роботи: Кодексі етики українського журналіста.

Комісія була створена в 2001 році як незалежна громадська організація, під час з’їзду підписантів Кодексу етики українського журналіста. Окрім розгляду скарг Комісія також просуває необхідність вивчення етичних питань журналістики студентами відповідних вишів та виступає з заявами щодо небезпечних тенденцій в розвитку преси та свободи слова.

Так, нещодавно Комісія з журналістської етики виступила з відозвою, в якій говориться:

«Сьогодні ми маємо справу з наймасштабнішими в новітній історії України громадськими протестами. Журналісти працюють в небезпечних умовах, досвід роботи в яких є в небагатьох. Комісія висловлює свою повагу всім колегам, які ризикують здоров’ям і життям для того, щоб донести до людей інформацію про події.

З величезним обуренням констатуємо дії правоохоронців, які виглядають як цілеспрямовані атаки на журналістів. Прицільним пострілам в журналістів, затриманню журналістів, які виконують свій професійний обов’язок немає виправдання».

Комісія вимагає від правоохоронних органів припинити насильство та цілеспрямований силовий тиск на представників преси, які працюють на місці сутичок».

 Поділитися