MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські журналісти вийшли на мітинг на захист своїх прав

10.04.2014   
Георгій Кобзар
Кореспонденти вирішили привернути увагу міліції до нападів на журналістів під час виконання ними свого професійного обов’язку на акціях протесту, що проводяться прибічниками федералізації України та пропутінськими сепаратистами.

«Руки геть від журналістів!», «Насильство, СТОП!», «Свобода слову!», «Міліція, захисти журналістів!», «Дайте журналістам працювати!» – з такими гаслами звернулися до проросійських мітингувальників харківські телевізійники, радійники, газетярі та представники Інтернет-видань.

Кореспонденти вирішили привернути увагу міліції до нападів на журналістів під час виконання ними свого професійного обов’язку на акціях протесту, що проводяться прибічниками федералізації України та пропутінськими сепаратистами.

Їх занепокоєння викликало те, що за останні дні від агресивних людей з георгіївськими стрічками постраждали декілька знімальних груп.

Журналісти вважають – міліція повинна серйозніше ставитися до порушень прав мас- медіа. Адже найчастіше правоохоронці кваліфікують напади на працівників ЗМІ як хуліганство і «забувають» про існування відповідної статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Працівники ЗМІ записали відеозвернення до харків’ян з проханням бути толерантними і поважати інтереси і професію один одного. У ньому, зокрема, говориться, що сьогодні потрібно згадати не про агресію, а задуматися про свої родини, про своїх друзів і людей, які нас люблять і яких любимо ми. «Сьогодні знаходяться особи, які намагаються заважати нам і, відповідно, вони намагаються шкодити вам, харків’яни. Давайте один одного любити не на словах, а насправді. Миру і спокою всім нам!» – йдеться у зверненні представників медіа.

На захід завітала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, яка домовилась із журналістами, що за кожним випадком насильства та нападів на працівників ЗМІ будуть подані скарги Уповноваженому. І Омбудсмен візьме під особистий контроль розслідування фактів порушення прав харківських журналістів

«В межах компетенції, визначеної законодавством, Уповноважений зможе відреагувати шляхом особистої уваги до тих розслідувань, які мають бути порушені, або до тих, які вже порушені правоохоронними органами», – пообіцяла В.  Лутковська.

Зазначимо, що й представник ОБСЄ з питань свободи преси Дуня Міятовіч висловила стурбованість погіршенням становища зі свободою ЗМІ в східних областях України. Предметом особливого занепокоєння, за її словами, є безпека журналістів.

«І знову журналісти стали одним із головних об’єктів насильства в Україні, Я закликаю владу вжити рішучих і енергійних кроків, щоби зупинити загрози медіа-спільноті. Правоохоронні органи повинні зробити все можливе для забезпечення нормальних умов праці журналістів і запобігання нападам на редакції», – наголосила Міятовіч.

Нагадаємо, за останній місяць агресивних нападів з боку демонстрантів у Харкові зазнавали кореспонденти «Надзвичайних новин» телеканалу ICTV, ТРК «Україна», Радіо Свобода, одеського телеканалу «Третій цифровий» та інших. 7 квітня група молодиків увірвалася в приміщення харківського інформаційного агентства АТН, залякувала журналістів та розтрощила техніку. Того ж дня були здійснені спроби захопити штурмом місцеві телеканали в Донецьку та Харкові.

 Поділитися