MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Затверджено зміни до законодавства щодо доступу до інформації

18.04.2014   
Юрій Чумак
Турчинов підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації».
Виконуючий обов’язки Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації». Про це 17 квітня 2014 р. повідомила прес-служба глави держави. 27 березня Верховна Рада прийняла у другому читанні та у цілому законопроект №0947 про доступ до публічної інформації. За ухвалення проекту №0947 неодноразово висловлювалися українські громадські організації, журналісти та провідні міжнародні організації у сфері протидії корупції та свободи слова (Access Info Europe, ARTICLE 19, Transparency International та Centre for Law and Democracy). Прийняття законопроекту штучно затягувалося вже протягом 1, 5 років. Новий закон передбачає зміни до 4 кодексів та 53 законів України, що значно розширює для громадян доступ до публічної інформації про державні і місцеві бюджети, зарплати/премії/пільги держслужбовців, генеральні плани міст тощо. Також запроваджено штрафи за «необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації». Нагадаємо, 26 березня парламент «не зміг» прийняти у другому читанні законопроект №0947. Тоді 27 березня громадські активісти, експерти та журналісти вийшли на пікетування Верховної Ради України з вимогою ухвалити проект закону №0947 щодо спрощення доступу до публічної інформації, і домоглися цього.
 Поділитися