MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Публіцист Борис Стомахін визнаний винним у екстремізмі

23.04.2014   
Степан Терновий
Бутирський суд Москви засудив його до 6,5 року ув’язнення в колонії суворого режиму

Бутирський суд Москви визнав публіциста Бориса Стомахина винним в екстремізмі і засудив до до 6,5 року ув’язнення в колонії суворого режиму. У ході дебатів сторін прокурор вимагав засудити його до 10,5 року позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, а також заборонити підсудному займатися журналістикою протягом восьми років.


У чому звинувачують публіциста
Стомахин звинувачується за трьома статтями Кримінального Кодексу РФ ( ст. 280 , ч. 1; ст. 282, ч. 1; ст. 205.2, ч. 1 і ч. 2 ) у виправданні тероризму, закликах до екстремізму, збуджені ненависті або ворожнечі  публічних закликах до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, а також у приготуванні до публічного виправданню тероризму з використанням ЗМІ (виділення моє,– С.Т.).

Свою провину публіцист не визнав. Захист Стомахина, в свою чергу, заявив про незгоду з судовим актом і намір звернутися зі скаргою на нього до Мосміськсуду. "Ми почули невмотивований вирок, який ми оскаржимо в апеляційній інстанції", - заявив адвокат публіциста Михайло Трепашкін.

Кримінальну справу стосовно публіциста було порушено опісля опублікування ним у 2011-2012 роках в інтернеті і бюлетені "Радикальна політика" статей "Не допустити нового голокосту" , "Пам’яті шахідів" , "Друга громадянська", "Час героїв" і низки інших. Як стверджує звинувачення, матеріали містять екстремістські висловлювання і заклики до здійснення терористичної діяльності, а також спрямовані на розпалювання ненависті до російського народу.

Публіцист перебуває під арештом з листопада 2012 року. У ході процесу він відмовлявся давати покази, а в ході одного з засідань в нецензурній формі облаяв суддю.

Не перші звинувачення
Це не перша кримінальна справа, порушена стосовно Стомахина. У 2006 році Бутирський суд Москви визнав його винним у закликах до здійснення екстремістської діяльності та порушенні ненависті або ворожнечі, засудивши до п’яти років позбавлення волі. Як зазначала тоді прокуратура, автор "схвалював злочинців і терористів, дії яких спрямовані на знищення російського народу як нації".

При затриманні, яке передувало цьому процесу, Стомахин вистрибнув з вікна своєї квартири, намагаючись сховатися від оперативників, в результаті чого отримав важку травму спини.

Повідомляє ИТАР-ТАСС

* * *

Російські правозахисники повідомляють: "Його вирок пертворився на справжню акцію протесту. Правозахисна громадськість Москви, сказала своє слово. Людей витягували з залу! Ганьба продажному суду скандували громадянські активісти. Борис не зламаний! Він вів себе як герой. Він дуже вдячний членам ОНК м. Москви за допомогу йому. Йому допомалали всі правозахисники, що входять до ОНК. Свободу політв’язню Борису Стомахіну!"

* * *

До вашої уваги одна з статей, згадана у вироку Борису Стомахіну "РАСПАД ИМПЕРИИ — ЕДИНСТВЕННЫЙ ВЫХОД"

 Поділитися