MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява УГСПЛ щодо подій в Одесі та східних регіонах України

05.05.2014    джерело: helsinki.org.ua
Висловлюючи щире співчуття сім’ям загиблих і співчуття потерпілим, ми закликаємо громадянське суспільство України усвідомити нашу загальну моральну відповідальність за розв’язання кризи такого масштабу, з яким ми ще не стикалися за роки незалежності. Чому це сталося, і що слід зробити для розв’язання кризи?

Кривавий результат подій 2 травня в Одесі – 46 загиблих, 214 поранених, з яких 88 госпіталізовано і троє вже померли в лікарні.

Висловлюючи щире співчуття сім’ям загиблих і співчуття потерпілим, ми закликаємо громадянське суспільство України усвідомити нашу загальну моральну відповідальність за розв’язання кризи такого масштабу, з яким ми ще не стикалися за роки незалежності. Чому це сталося, і що слід зробити для розв’язання кризи?

Вуличні масові безлади не були спонтанним зіткненням різних молодіжних груп. Це був заздалегідь спланований напад проросійських сепаратистів, озброєних палицями, битами, травматичною та вогнепальною зброєю, на мирну ходу проукраїнських футбольних фанатів. Його результатом стало насильство з обох боків і підпал будівлі Будинку профспілок, через що загинуло 38 осіб.

За повідомленнями офіційних представників СБУ та МВС, серед затриманих осіб, які брали участь у заворушеннях, були члени незаконних збройних груп, серед яких – громадяни РФ і жителі Придністров’я. Це вказує на те, що тут, в Одесі, реалізується той же кремлівський план, що і в Донбасі – план розколу України.

Представники влади, які покликані підтримувати правопорядок – міліціонери – фактично були на боці озброєних нападників-екстремістів. Є свідчення очевидців, є відеоматеріали, які незаперечно вказують на факти такого кримінального співробітництва. Видно, як озброєні провокатори ховаються за міліцейськими щитами і через них стріляють у натовп з пістолетів і автоматичної зброї.

Таким чином, саме міліція Одеси замість охорони громадського порядку та захисту прав громадян безпосередньо сприяла кривавій бійні. І керівництво одеської міліції в цьому випадку несе повну відповідальність за масову загибель людей.

Але ці жертви не тільки на совісті начальника ГУ УМВС України в Одеській області П. Луцика, щодо якого зараз розпочато службове розслідування,  – відповідальність за подію повинні розділити і начальники підрозділів, які безпосередньо керували на вулицях міста охороною громадського порядку.

Ми вимагаємо від керівництва країни адекватної реакції на ці події. Суспільство не повинно платити таку трагічну ціну за неналежне виконання державою своїх обов’язків. Держава в особі правоохоронних органів несе конституційний обов’язок перед громадянами за їхню безпеку, за утвердження і забезпечення прав і свобод людини.

Ми вимагаємо ретельного і всебічного розслідування обставин одеської трагедії, притягнення до відповідальності винних, у тому числі посадових осіб одеської міліції, які не вжили необхідних заходів для затримання і роззброєння провокаторів, що напали на мирну демонстрацію.

Ми звертаємо увагу керівництва країни на факти формування численних груп, які незаконно володіють зброєю. Ні в кого не повинно бути привілеїв на володіння зброєю – ні на Майдані, ні на Антимайдані: закон один для всіх. Потурання в цьому питанні несе загрозу здоров’ю та життю людей.

Сьогодні в східних регіонах України фактично не діють закони держави, замість них править закон сили, що призводить до насильства з боку злочинних угруповань, у результаті чого силою зброї встановлюється диктатура криміналітету. У Донецькій і Луганській областях захоплення адміністративних будівель, пограбування й мародерство, викрадання людей, тортури, зґвалтування та вбивства стають повсякденністю. Цьому торжеству безправ’я і насильства треба покласти край.

Необхідно термінове зміцнення керівництва органів правопорядку наявними досвідченими кадрами. Але ще більш нагальними є дії з відновлення правового базису єдності України – однакового виконання Конституції та законів на всій території країни. Необхідно повернути Україну в правове поле, в якому кожному будуть надійно гарантовані основні права і свободи, й органи державної влади будуть реальним механізмом забезпечення цих прав.

У контексті подій, які відбуваються в Одесі та східних регіонах, ми вважаємо необхідною розробку спеціальних заходів для захисту президентських виборів від провокацій. Одним із таких заходів може бути одночасне проведення загальнонаціонального опитування про основи конституційного ладу в новій Конституції та зовнішньополітичному векторі розвитку країни, що допоможе розрядити соціальну напругу в країні.

Микола Козирєв, голова правління УГСПЛ
Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ

 Поділитися