MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Шокуючий закон у рік сім’ї!

13.05.2014   
Леонід Гапєєв
У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» в частині внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», передбачено скасування з 1 липня ц.р. державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, суттєве зменшення державної допомоги при народженні 2-ї, 3-ї дитини та суттєве скорочення періоду виплат цієї допомоги.

Законом від 27.03.2014 р. № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» суттєво звужено права та свободи різних соціальних груп. Наприклад, щороку починаючи з 1 березня поточного року у разі, якщо середня заробітна плата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт не менш як 20% показника зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік. Цю норму ч.2 ст.42 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» Законом № 1166-VII зупинено до стабілізації економічної ситуації в країні. Пільги, надаються військовослужбовцям, працівникам міліції, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні,   працівникам культури та членам їх сімей тощо за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Аналогічно визначено: пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням надаються працівникам культури, працівникам музеїв і бібліотек за умови, якщо розмір їх середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України… Навіть у прикінцевих положеннях Закону № 1166-VII, де йдеться про звільнення (передбачене скороченням загальної чисельності органів прокуратури, СБУ, МВС, Управління державної охорони) всупереч діючій нормі ст. 116 Кодексу законів про працю (при звільненні працівника виплата йому усіх сум, що належать від роботодавця здійснюється саме у день звільнення) розділом IV «Прикінцеві положення» Закону № 1166-VII передбачено зовсім інше: «установити, що скорочення загальної чисельності відповідно до положень цього Закону та розрахунки із звільненими особами здійснюються до 31 грудня 2014 року.»

«Подарунок» від парламенту співвітчизникам…у 20-й ювілейний рік сім ї

Організація об’єднаних націй проголосила 2014 рік «Міжнародним роком сім’ї». Цей рік стане ювілейний 20-м з моменту оголошення першого «Року сім’ї». У центрі обговорення в «Рік родини» — політика, що проводиться відносно сімей з метою їх підтримки, йдеться на офіційному сайті ООН. Серед основних проблемних питань (серед іншого) на порядок денний будуть винесені боротьба з бідністю сімей. Двадцята річниця Міжнародного року сім’ї дає можливість знову звернути увагу на роль сім’ї у процесі розвитку людства; підвести підсумки останніх тенденцій в області розвитку сімейної політики; обмінятися передовим досвідом у реалізації сімейної політики; провести огляд актуальних проблем, з якими стикаються сім’ї по всьому світу і рекомендувати рішення. Висновки та Рекомендації від цих видів діяльності будуть використовуватися для керівництва у подальших діях та розробці ефективної сімейної політики, моніторингу та реалізації. Дуже прикро, що саме навесні 2014 року, оголошеного ООН Міжнародним роком сім’ї, у зв’язку із прийняттям Закону № 1166-VII державою порушуються норми «Конвенції про права дитини» (прийнятої 44-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН 20.11.1989, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-XII від 27.02.91).

В ООН нам є про що поговорити?!

Статтею 12-ю діючого Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» передбачено здійснення виплат допомоги при народженні дитини у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму, ― на першу дитину (30 960 грн.); кратній 60 розмірам прожиткового мінімуму, ― на другу дитину (61 920 грн.); кратній 120 розмірам прожиткового мінімуму, ― на третю і кожну наступну дитину (123 840 грн.). Виплата допомоги здійснюється одноразово у 10-кратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні дитини, решта суми допомоги на першу дитину виплачується протягом наступних 24 місяців, на другу дитину ― 48 місяців, на третю і кожну наступну дитину ― 72 місяців рівними частинами.

У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України Закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» в частині внесення змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», передбачено скасування з 1 липня ц.р. державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, суттєве зменшення державної допомоги при народженні 2-ї, 3-ї дитини та суттєве скорочення періоду виплат цієї допомоги (розділ ІІ, п. 7 Закону № 1166-VII). Має місце дискримінація та порушення прав дітей, які народжуватимуться після 1 липня 2014 року! Це призведе до таких негативних тенденцій «як відкладення народження дітей до кращих часів», пов’язаних з матеріальним становищем сім’ї. Особливо це стосується молодих сімей, а також сімей, які планували народження другої і наступних дітей». (докладніше: Висновок Головного експертного управління парламенту до № 4576 від 27.03.2014 на проект Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»). Дуже прикро, що фахові професійні висновки та зауваження експертів парламентарі проігнорували, ухваливши Закон 1166-VII. Саме навесні 2014 року, оголошеного ООН Міжнародним роком сім’ї, у зв’язку із прийняттям Закону від 27.03.2014 р. № 1166-VII, державою порушуються норми «Конвенції про права дитини» (прийнятої 44-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН 20.11.1989, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-XII від 27.02.91).

В рішеннях Конституційного Суду України (1999―2009 роки) неодноразово підкреслювалося, що пільги, компенсації, гарантії є видом соціальної допомоги і необхідною складовою конституційного права на достатній життєвий рівень, за яким кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї (стаття 48 Конституції України), тому звуження змісту та обсягу цього права шляхом прийняття нових законів або внесення змін до чинних законів за статтею 22 Конституції України не допускається. Конституційний Суд України офіційно визнавав неконституційними подібні «антикризові» закони, після чого вони втратили чинність.

Вже готуються та відправляються звернення із різних куточків України від громадських організацій та батьків до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Мінюсту, Мінсоцполітики, народним депутатам України (які не голосували в парламенті за ухвалення цього Закону) для відновлення наших прав, з метою скасування норм розділу ІІ, п. 7 Закону № 1166-VII, які стосуються змін до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». За допомогою Інтернету збирав координати різних організацій із усіх куточків нашої країни. Інформацію докладну направив різним міжнародним, всеукраїнським та регіональним організаціям.

Правовий захист: суспільні кроки

Шановні співвітчизники! Якщо у Вас, рідних, друзів, знайомих, сусідів тощо є діти у віці до 3 років, ще не пізно захистити свої конституційні права. Законом від 27.03.2014 р. № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». З 1 липня ц.р. суттєво зменшується розмір допомоги при народженні дитини: на 2-гу, 3-тю дитину замість 61 920 грн. та 123 840 грн. призначається у розмірі 41 280 грн., також скорочено термін виплат: на усіх дітей (першу, другу чи третю) протягом наступних 3 років. З 1 липня ц.р. допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, як вид державної допомоги, скасовується. Ще на стадії проекту Закону згідно «Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики» (постанова КМУ від 03.11.2010 №996) не було проведено публічного громадського обговорення. Вже готуються та відправляються звернення із різних куточків України від громадських організацій та батьків до Мінюсту, Мінсоцполітики, Уповноваженого з прав людини, депутатам місцевих рад та народним депутатам України (які не голосували в парламенті за ухвалення цього Закону) для відновлення наших прав..

Вставай, хто живий, в кого думка повстала! Година для праці настала!

У наших реаліях треба цивілізовано захищати свої права, в контексті норм міжнародного права та Конституції України. Кожен має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна. (ст.55 Конституції України). Одразу пригадав слова Лесі Українки. «… Зненацька проміння ясне од сну пробудило мене, ― досвітні вогні засвітили! Досвітні вогні, переможні, урочі, прорізали темряву ночі. Ще сонячні промені сплять, ― досвітні вогні вже горять. То світять їх люди робочі. Вставай, хто живий, в кого думка повстала! Година для праці настала! Не бійся досвітньої мли, ― досвітній огонь запали, коли ще зоря не заграла.» Говорячи буденною прозою, ще є час до 1 липня, щоб під тиском громадськості добитися скасування цього Закону!

Від Харкова направили свої звернення на захист прав дітей громадська організація «Психокультура», інші отримали усю необхідну інформацію та документи для звернень. Процес триває.

Після спілкування із керівниками всеукраїнських громадських об’єднань можу повідомити наступне. На всеукраїнському рівні на захист прав дітей (шляхом подання необхідних звернень) виступили: Союз України «За майбутнє дітей» в особі керівника Семенюк-Самсоненко Валентини Петрівни та регіональних організацій (голів регіональних відділень) Дніпропетровської, Волинської, Вінницької, Одеської, Тернопільської та інших областей); Общественная организация «Объединения «Родителей-одиночек Украины», «Спілка Української молоді» (Харківщина), «Молода Просвіта» (Тернопіль); ВГО «Союз Українок»; Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги; організації багатодітних родин різних міст й областей та інші. Від свого імені особисто направив звернення: до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики; до деяких парламентської фракцій. Також від свого імені направив відповідні листи (інформацію та роз’яснення) електронною поштою та підготовлені документи звернень різним територіальним громадам (населеним пунктам країни); ВГО «Спілці сільських жінок України»; Всеукраїнській асоціації багатодітних родин, Хмельницькому обласному об’єднанню багатодітних сімей «Есперо», організаціям багатодітних сімей із різних міст України, на сайти громадських організацій Запоріжжя та «Громадський простір»; комунальним дитячим садкам, благодійному фонду «Благо», який координує соціальні проекти в Харкові; центрам соціальних служб для сімей, дітей та молоді; Сумській обласній правозахисній громадській організації «Усвідомлений вибір народу»; Національній Раді жінок України (додатково: багатьом міжнародним та всеукраїнським організаціям, які входять до її складу, м. Київ); «Молодій Просвіті» (м. Київ); Асоціації національно-культурних об'єднань України (м. Київ); Голові Громадської ради при Київській міській державній адміністрації Марині Бурмаці; Представництву дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні тощо.

Від Секретаріату Уповноваженого

Одним із правових механізмів скасування цього Закону є визнання його Конституційним Судом України таким, що не відповідає Конституції України (є не конституційним). Таке конституційне подання може зробити Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Нещодавно від Представника Уповноваженого мені надійшла відповідь. Коротко процитую. «Аргументи, викладені у Вашому зверненні, вивчені та будуть взяті до уваги Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини при вирішенні питання щодо необхідності внесення відповідного конституційного подання». Підпис: Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого ― начальник Управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації.

Для надання консультацій та правової допомоги щодо складання документів бажаючі можуть звернутися електронною поштою: [email protected], або за тел. (093) 929-5077

 Поділитися