MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лише послідовні дії дають результат

03.06.2014   
Віталій Погосян, адвокат
Зусиллями дніпропетровських адвокатів-правозахисників кримінальні провадження стосовно учасників січневих подій біля ОДА, побитих «тітушками», а потім затриманих правоохоронцями, закрито за відсутності складу злочину – тобто не за «амністією» (за нереабілітуючих підстав»).

26 січня 2014 року приблизно о 14:00 годин на площі, розташованій біля Дніпропетровської обласної державної адміністрації, відбувалася мирна акція протесту, учасники якої мали на меті продемонструвати свою незгоду з відмовою від підписання Договору про асоціацію з Євросоюзом та іншими подіями, що відбулися в Україні на той час, а саме: побиття мирних протестувальників та вбивство мешканця Дніпропетровської області Сергія Нігояна на Майдані, похорон якого був того ж дня.

Під час проведення мирної акції група молодиків («тітушків»), що знаходилися на території Дніпропетровської ОДА за огорожею, та робітники міліції, які керували «тітушками», почали вигукувати в бік протестантів нецензурну лайку та кидати каміння. Своїми діями «тітушки» разом з міліцією почали провокувати протестувальників. Крім того, в десятиградусний мороз працівники міліції почали поливати митингувальників з брандспойту, використовували димові шашки та петарди. Почалося силове протистояння, «тітушки» вийшли з-за огорожі та почали бити митингувальників бітами та держаками від лопат, а робітники міліції – затримувати осіб, які знаходилися на площі, а деяких – і в навколишніх кварталах.

Як наслідок, з 14:00 до 18:30 затримано 25 мітингувальників, яких було доставлено до Бабушкінського та Кіровського райвідділків міліції. 26 січня 2014 року відомості за даним фактом за ознаками ч. 1 ст. 294 КК України (організація масових заворушень, а також участь у масових заворушеннях) були внесені до ЄРДР (кримінальне провадження № 12014040030000053). Після проведення формальних слідчих дій, а саме допиту робітників міліції, які затримували осіб, та відібрання рапортів від міліціянтів, всіх затриманих повідомлено про підозру у скоєнні злочину та доправлено до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська, який протягом ночі з 26 на 27 січня 2014 року обрав затриманим запобіжний захід. Два слідчих судді – Бібік М. М. та Решетніком М. О., навіть не перевіривши обґрунтованість підозри та наявність вагомих доказів, які взагалі були сфальсифіковані, обрали 25 затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще одна цікава обставина: практично всім затриманим надано адвокатів з БПД, інших, запрошених самими затриманими, адвокатів слідчі судді не допускали до участі в розгляді клопотань.

Наше адвокатське об’єднання уклало договори про надання юридичної допомоги в рамках кримінального провадження з 14 затриманими. Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження були підготовлені та подані до апеляційного суду скарги на ухвали слідчих суддів від 27.02.2014 року. Деяким апеляційний суд змінив запобіжний захід на домашній арешт, при цьому ці рішення не можна вважати обґрунтованими з огляду на те, що затриманим в групі з однаковими доказами (покази свідків) та ідентичними обставинами скоєння правопорушення (згідно з повідомленням про підозру) запобіжний захід змінювали, а іншим – ні.

Після оприлюднення інформації стосовно незаконних дій працівників міліції, що керували «тітушками» і тим самим спровокували заворушення біля ОДА, що дійшла до міністра внутрішніх справ України завдяки європейським спостерігачам, слідство вийшло з клопотаннями щодо зміни запобіжних заходів особам, які ще залишалися під вартою. Слідчі судді задовольнили клопотання, після чого вже всім було обрано запобіжні заходи, не пов’язані з триманням під вартою. Попри те, що обставини провадження свідчили про відсутність у діях будь-кого із затриманих складу злочину, слідство зображувало імітацію досудового розслідування (інакше це назвати важко), проводячи безглузді слідчі дії.

Після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України „Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань“» у лютому 2014 року за клопотанням прокуратури м. Дніпропетровська кримінальні провадження стосовно всіх осіб закрито Бабушкінським районним судом м. Дніпропетровська.

Однак, не погодившись із закриттям кримінальних проваджень стосовно своїх підзахисних з нереабілітуючих обставин, їхні адвокати подали апеляційні скарги. В квітні 2014 року апеляційний суд Дніпропетровської області скасував ухвали Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська та спрямував клопотання прокурора на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

У травні 2014 року судді Бабушкінського райсуду м. Дніпропетровська в клопотанні прокурора м. Дніпропетровська щодо звільнення осіб на підставі Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань“» відмовили (по кожному) та спрямували матеріали прокуророві для проведення подальшого досудового розслідування.

На сьогодні, згідно із постановами прокурорів, які брали участь у кримінальному провадженні стосовно вже більше ніж 10 осіб, провадження закриті на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України за відсутності події кримінального правопорушення. А це вже велика перемога, адже це вже реабілітуючи обставини.

Скажу відверто – не всі підзахисні виявили бажання оскаржувати ухвали суду першої інстанції щодо закриття провадження на підставі так званої «амністії». Однак завдяки колективній праці, а також подання навіть кількох апеляційних скарг, ми домоглися позитивного результату для всіх осіб.

Втілюючи принцип послідовності, ми підготовили та направили до Європейського суду з прав людини заяви від осіб, які виявили бажання. Першу з цих заяв уже зареєстровано в секретаріаті ЄСПЛ. Для порівняння, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань не зареєстровано жодного із кримінальних правопорушень, скоєних працівниками міліції, прокуратури, суду за фактом незаконного затримання та взяття під варту невинуватих осіб за сфальсифікованими доказами.

Наразі готуються позови про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання та досудового слідства.

Боремося й поборемо!

Віталій Погосян,
керуючий партнер АО «Погосян, Томчук і партнери»

Коментар адвоката Г. Токарева

Учасники січневих мирних акцій у Дніпропетровську на підтримку Євромайдану були жорстоко побиті молодиками, озброєними предметами, пристосованими для завдання тілесних ушкоджень. Працівники міліції, не лише не перешкоджали побиттю мирних протестувальників, а ще й затримали частину з них, після чого почалося їх переслідування у кримінальному порядку за організацію та участь у масових заворушеннях, також обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Згодом, після ухвалення закону про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу їх участі у мирних зібраннях – так звана «амністія», тобто, за нереабілітуючих підстав! – кримінальне провадження закрили. Адвокати адвокатського об’єднання «Погосян, Томчук і партнери» оскаржили ці судові рішення й досягли їх скасування. Кримінальні провадження закрито за відсутності складу злочину – це означає, що зусиллями адвокатів-правозахисників поновлено репутацію законослухняних добропорядних людей.

Вітаємо колег з перемогою! Молодці!

 Поділитися