MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Скоєно напади на члена Харківської правозахисної групи Андрія Діденка

15.06.2014   
Євген Захаров
Характер цих нападів свідчить про те, що вони пов’язані з професійною діяльністю Діденка. За чотири роки він опублікував на порталі ХПГ 50 статей, 44 з яких присвячені проблемам пенітенціарної системи – катуванням та жорстокому поводженню із заарештованими та засудженими, поганим умовам утримання, сваволі та зловживанням адміністрації установ виконання покарань, корупції в цій системі тощо. Його дії могли викликати бажання помсти і перешкоджання його роботі
Андрій Діденко працює координатором програм ХПГ з травня 2010 року, пише для порталу ХПГ «Права людини в Україні» та бюлетеня «Права людини», друкується також в інших виданнях, зокрема , на сайті інформаційній аґенції «Поряд з вами». Цього місяця на нього скоєно два напади.

6 червня приблизно о 23.30 Андрій повертався додому. Біля під’їзду будинку по вулиці Бакінській, де він мешкає з дружиною та п’ятьма дітьми, на нього чекали три здорованя міцної статури. Один заблокував Андрія ззаду, обхопивши руками, другий забрав рюкзак, в якому знаходився ноутбук, а третій витяг з кишень мобільний телефон, ключі від квартири та посвідчення кореспондента інформаційного бюлетеня ХПГ «Права людини». Уважно подивившись на посвідчення, він поклав його назад в кишеню разом з ключами. Тілесних ушкоджень вони не наносили. Все було несподівано і дуже швидко.

12 червня в такий саме час Андрій йшов додому від станції метро «Дорогожичи» через парк. Біля моста на нього напали двоє невідомих. Один вдарив обличчя чимсь важким, від чого Андрій втратив свідомість. Коли прийшов до тями, виявилося що з кишені зник його другий мобільний телефон, банківська картка та 1500 грн., а також посвідчення кореспондента Інформаційного бюлетеню ХПГ «Права людини».

На мою думку, характер цих нападів свідчить про те, що вони пов’язані з професійною діяльністю Діденка. За чотири роки він опублікував на порталі ХПГ 50 статей, 44 з яких присвячені проблемам пенітенціарної системи – катуванням та жорстокому поводженню із заарештованими та засудженими, поганим умовам утримання, сваволі та зловживанням адміністрації установ виконання покарань, корупції в цій системі тощо. Його дії могли викликати бажання помсти і перешкоджання його роботі.

Діденко подав заяву про злочин до міліції. Чекаємо розслідування.

 Поділитися