MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«П’ята колона»

20.06.2014   
17 червня 2014 року в місті Харкові напроти прохідної ГП «Завод імені Малишева» (далі – завод імені Малишева) відбувся мітинг проросійськи налаштованих активістів, які виступали проти виробництва та ремонту воєнної техніки для цілей проведення антитерористичної операції.

17 червня 2014 року в місті Харкові напроти прохідної ГП «Завод імені Малишева» (далі – завод імені Малишева) відбувся мітинг проросійськи налаштованих активістів, які виступали проти виробництва та ремонту воєнної техніки для цілей проведення антитерористичної операції.

Учасники мітингу періодично викрикували гасла «Фашизм не пройдёт», називали працівників заводу «фашистами» та «убийцами», які «продали Родину фашистам и хунте», «служат хунте» тощо. Також учасники мітингу закликали працівників заводу ім. Малишева ламати військову техніку (танки та бронетранспортери), яка виробляється на цьому заводі, та бойкотувати її виробництво. В руках деяких учасників мітингу були плакати з написами «Каждый танк забирает тысячи жизней», «Танки – для убийства своих солдат и граждан».

Даний факт зафіксовано на відео, що розміщене на всесвітньому відеохостінгу YOUTUBE:

У діях учасників мітингу вбачаються ознаки злочину, передбаченого статтею 111 Кримінального кодексу України «Державна зрада». А саме, проведення публічних зібрань із застосуванням висловлювань аналогічних тим, які часто використовуються засобами масової інформації Російської Федерації для створення негативного іміджу органів та посадових осіб державної влади України, та, зокрема, керівників антитерористичної операції, яка проводиться в Донецькій та Луганській областях, може бути розцінене як надання іноземній державі та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Зокрема, слова «фашисти» та «хунта» застосовувалися учасниками мітингу у якості епітетів для найменування органів влади України та Української армії. Такі ж самі або схожі слова використовуються засобами масової інформації Російської Федерації під час висвітлення подій, які відбуваються на території України. Зокрема, слова «хунта» і «фашисти» по відношенню до української влади використовується у статтях інформаційних порталів РИА Новости: «Ситуация на Украине: за преступления хунты ответят и исполнители», KM.RU: «Киевская хунта – настоящий клуб самоубийц»; «Греки провели массовый митинг против фашизма на Украине»; Русская весна: «Киевские власти вынуждены признать, что против хунты воюют граждане Украины, а не „привезенные из РФ боевики“»; Pravda.ru: «Россия и Германия в прицеле киевской хунты»; IAREX.RU: «Карательные операции фашистов на Украине – это война?»; Деловая газета ВЗГЛЯД: «Митинг против угрозы фашизма на Украине прошел в США»; Pravda.tv.ru: «Война на земле Новороссии – война, развязанная против России».

Всі зазначені статті націлені на дискредитацію роботи державних органів влади України, зображення у негативному світлі дій українських військових, які залучені до проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Вважаємо, що проведення мітингів, учасники яких використовують для визначення органів влади України та Української армії вислови на найменування, які постійно використовуються в статтях ЗМІ антиукраїнського спрямування, є зрадою державних інтересів України.

Крім того, заклики ламати військову техніку, які учасники вищезазначеного мітингу викрикували на адресу працівників заводу імені Малишева, містять ознаки складу злочину, передбаченого статтею 295 Кримінального кодексу України: «Заклики до вчинення дій, які загрожують громадському порядку». Зокрема, об’єктивна сторона цього злочину включає в себе публічні заклики до знищення майна.

Оскільки зазначений мітинг біля заводу імені Малишева є відкритим зібранням людей, яке проводилося на вулиці та яке могли спостерігати всі бажаючі, можна зробити висновок, що всі висловлювання та заклики, проголошені на ньому, були публічними.

Враховуючи складну політичну ситуацію, що склалася в східних регіонах України, на сьогоднішній день велике значення має захист територіальної цілісності та суверенітету України від протиправних посягань, так само як і захист прав людей, які проживають на її території.

 Поділитися