MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Майнові паї на селі: виявлені проблеми та надана допомога

02.07.2014   
Роман Лихачов
Всі проблеми із зазначених питань виникають внаслідок правової необізнаності, оскільки селяни мають досить обмежений доступ до такої інформації. Але виїзні консультації та правові інформаційні буклети певною мірою сприяли покращенню ситуації в даній сфері.

Селянам вкрай потрібна інформація та консультації з земельних питань. Тому Чугуївська правозахисна група з січня 2014 р. надає правову допомогу мешканцям Чугуївського, Шевченківського та Печенізького районів Харківської області в межах проекту «Захист та просування прав селян-власників землі та майнових паїв», що реалізовується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Основна маса проблем, з якими стикаються наші клієнти – це, звісно, визнання права власності в порядку спадкування за законом або заповітом.

В основній своїй масі питання виникають внаслідок недостатньої обізнаності щодо строків (за Цивільним кодексом України) на прийняття спадщини за заповітом чи законом, відсутності коштів для прийняття спадщини або легковажного відношення до встановлення права власності за собою після смерті спадкодавців. Непоодинокими є випадки втрати майнових сертифікатів спадкодавцями, внаслідок чого, спадкоємці змушені звертатись до суду за захистом своїх майнових прав.

Як приклад, можна навести наступне. До Ресурсного центру з земельного права, що діє на базі «Центру правової інформації та консультацій» ЧПГ, звернувся мешканець Петрівської сільської ради Шевченківського району Харківської області з такою проблемою: Його батько багато років пропрацював у колективному сільськогосподарському підприємстві та отримав майновий пай розміром 0, 305% від суми майнового паю по господарству. Батько помер у 2002 році, так і не отримавши сертифікат на вказане майно, оскільки вони видавались лише із 2006 року.

Державна нотаріальна контора відмовила у видачі свідоцтва на право на спадщину в частині майнового паю, оскільки у спадкодавця не було юридичного підтвердження та закріплення права власності. Внаслідок чого ми звернулись до суду і за цивільним судочинством визнали право власності на майновий пай в порядку спадкування за законом.

Судова практика майже стовідсотково на стороні особи, яка звертається до суду з метою визнання права власності, відмова має місце лише у виняткових випадках.

Крім зазначеної проблеми, менш чисельними є випадки невключення до списків осіб, які мають право на майновий пай на момент розпаювання. Аналіз проблематики свідчить скоріше про неуважність зі сторони тих, хто складає списки, байдужість та правову неосвіченість осіб, які мають право на такий майновий пай. При розмові з селянами стає зрозумілим, що не всі взагалі знають, що у них є таке право.

Хоча загалом претензійно-позовна практика є позитивною.

Так, на одній із виїзних консультацій, пенсіонер колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Чугуївського району повідомив, що практично все життя працював у КСП, однак його не включили до списку майнових пайовиків. Нами було направлено звернення до реформованого КСП з приводу надання інформації та пояснень з цього приводу. Як виявилось, оскільки зазначена особа знаходилась на пенсії, її помилково не було включено до списку пайовиків. На даний час майнові права пенсіонера відновлені в позасудовому порядку.

Подекуди мають місце скарги на розмір майнових паїв, оскільки фактично не існує єдиного підходу до його визначення. Звернення за правовою консультацію також зумовлює наступна ситуація – ідеальна земельна частка (пай) для всіх членів реформованого колективного сільськогосподарського підприємства є однаковою, в той же час розмір майнового паю залежить від особистого вкладу працівника. На практиці розмір часток визначається шляхом співставлення заробітних плат працівників або трудового стажу, що, на нашу думку, є більш доречним. Є також третій спосіб – комбінований, тобто коли враховують і трудовий стаж, і заробітну плату, однак через трудомісткість він не знаходить належної реалізації на практиці.

Як підсумок, можна зауважити, що всі проблеми із зазначених питань виникають внаслідок правової необізнаності, оскільки селяни мають досить обмежений доступ до такої інформації. В нашому випадку виїзні консультації та правові інформаційні буклети певною мірою сприяли покращенню ситуації в даній сфері.

Роман Лихачов, голова Чугуївської правозахисної групи

 Поділитися