MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерти ХПГ взяли участь у практичному семінарі для представників громадянського суспільства

24.07.2014   
Наталія Охотнікова
Сподіваємось на консолідацію сил громадянського суспільства заради того, щоби події на Майдані були розслідувані належним чином як національними, так і міжнародними органами, та всі винні особи були притягнені до відповідальності за злочини, скоєні проти мирних протестувальників.

14–15 липня 2014 року експерти Харківської правозахисної групи Наталія Охотнікова та Андрій Діденко взяли участь у дводенному семінарі «Боротьба проти безкарності під час суспільно-політичних змін: практичне навчання для представників українського громадянського суспільства», який було організовано за підтримки організації «Міжнародне партнерство за права людини» (International Partnership for Human Rights), Платформи «Громадянська солідарність» (Civic Solidarity), Центру громадянських свобод та Фонду Відкритого суспільства.

Протягом двох дуже насичених днів роботи семінару учасники встигли ознайомитися із теоретичними та практичними засадами діяльності Міжнародного Кримінального Суду (далі – МКС). Поділившись на робочі групи, представники громадянського суспільства виконували практичні завдання з опрацювання тексту Римського Статуту, шукаючи точки дотику з актуальною ситуацією в Україні та обговорюючи можливість застосування окремих положень даного міжнародного документу до подій у країні.

Нагадаємо, що Україна підписала Римський статут ще в 2000 році, однак досі його не ратифікувала. Однак, зважаючи на те, що у квітні 2014 року Уряд України скористався правом, закріпленим у статті 12(3) Римського статуту, подавши декларацію про визнання юрисдикції МКС у чітко визначений період часу та можливості розслідування злочинів, які вчинено на території України в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, роль громадянського суспільства у даному правовому процесі є доволі значною. Експерти Симон Папуашвілі (Грузія) та Марек Марчиньскі (Польща), які модерували семінар, наголосили, що саме представники громадянського суспільства – учасники тренінгу – можуть зіграти визначальну роль у фіксуванні та документуванні всіх злочинів, що мали місце у зазначений період та допомогти Канцелярії Прокурора МКС у збиранні доказів.

Сподіваємось, що знання, отримані учасниками під час роботи на семінарі та неформального спілкування із запрошеними експертами після його завершення, допоможуть громадянському суспільству консолідувати свої сили заради того, щоби події на Майдані були розслідувані належним чином як національними, так і міжнародними органами, та всі винні особи були притягнені до відповідальності за злочини, скоєні проти мирних протестувальників.

 Поділитися