MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дітей з Луганського дитячого будинку вдалося евакуювати до Харківщини

29.07.2014   
Юрій Нужний

Вихованці Луганського дитячого будинку, яких сепаратисти намагалися вивезти до Росії, евакуйовані до Харківської області.

«61 дитина евакуйована з Луганського дитячого будинку спочатку до Куп’янська, потім до Харкова», – повідомила прес-служба Харківської облдержадміністрації.

За інформацією заступника голови департаменту охорони здоров’я ХОДА Геннадія Бондарчука, діти пройшли первинний медогляд в Куп’янській центральній районній лікарні, їх нагодували і прийняли відповідні документи. Діти перенесли переїзд задовільно і почуваються добре. Зокрема, до дитячих будинків Харківщини буде відправлено 28 дітей віком до двох років і 33 дитини – від двох до чотирьох років.

«Близько 8 години ранку діти перетнули український кордон. Їх зустріли працівники Міловської РДА Луганської області та оглянули лікарі. Стан дітей задовільний. Вже найближчим часом буде вирішено питання про подальше перебування дітей у відповідній дитячий установі на безпечній території України», – йдеться в повідомленні Уповноваженої ВР з прав людини Валерії Лутковської.

Дітлахів з дитячого закладу м. Луганська в супроводі головного лікаря та 20 працівників закладу під збройним примусом з боку представників терористичної організації «ЛНР» намагалися переправити до Російської Федерації.

Омбудсмен України провела телефонні переговори з правозахисниками в Російській Федерації та Уповноваженим з прав людини в Росії Еллою Памфіловою.

До того ж МЗС України виступило зі зверненням до міжнародного співтовариства щодо необхідності докласти усіх можливих зусиль, у тому числі вжити заходів із додаткового тиску на Російську Федерацію з тим, щоб змусити терористів негайно відпустити українських дітей-сиріт та не робити їх заручниками своєї антиукраїнської істерії та злочинної терористичної діяльності.

І спільні зусилля призвели до позитивного результату: українських дітей повернули до України.

Нагадаємо, 30 червня 33-х малюків з краматорського дитбудинку «Антошка» перевезли до дитячих установ Харківської області, а 1 липня з Луганська до Харкова співробітникам МНС вдалося евакуювати 31 дитину.

Але наразі в небезпеці залишаються 482 дітей-вихованців інтернатних закладів Донецької та Луганської областей, в тому числі: у містах Макіївці, Шахтарську, Донецьку, Краснодоні, Ровеньках. 

 Поділитися